• dividendul pe acțiune este mai mic decît cel previzionat de investitori
Pentru piața de capital, săptămîna precedentă a fost una cu surprize și nu dintre cele mai plăcute. Primele zile au fost marcate de creșteri ale prețurilor de tranzacționare la acțiunile societăților de investiții financiare. Cauza o constituia faptul că acțiunile BRD erau suspendate de la operațiuni din cauza convocării adunării generale a acționarilor pentru aprobarea bilanțului pe 2002. Apoi a urmat un trend general descrescător. Pe de o parte, SIF-urile au anunțat toate ce dividende dau. Pe de altă parte, BRD a dezamăgit într-o anume măsura cu dividendul anunțat. Cum aceste acțiuni sînt unul dintre pilonii principali ai Bursei, tendința de scădere s-a reflectat în toate operațiunile.
SIF Moldova a scăzut la Bursă
Dividendul anunțat de BRD pentru 2002 – 863 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 3.000 de lei – a dezamăgit în parte. De aceea, inițial, acțiunile băncii au scăzut puțin, dar spre sfîrșit de săptămînă au revenit ca prețuri. Brokerii spun că stabilitatea băncii constituie un motiv ca investitorii să nu renunțe la aceste acțiuni. Totuși, și celelalte societăți cotate au resimțit efectele scăderii înregistrate de BRD.
Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova a scăzut în ultimele zile la Bursă. După ce acțiunile fostului FPP II au ajuns la un maxim de 2.600 de lei – la o valoare nominală de 1.000 de lei -, la sfîrșit de săptămînă au dat iar înapoi pînă 2.400 de lei. De asemenea, și volumul de acțiuni tranzacționate a scăzut drastic. Dacă la început de săptămînă numărul acțiunilor SIF2 transferate era de peste 2,5 milioane pe ședință, în ultimele zile acesta nu a mai trecut de cîteva sute de mii.
Cauzele „valsului” prețurilor și volumelor de tranzacționare sînt mai multe. Inițial, faptul că acțiunile SIF-urilor au rămas să suplinească pe cele ale băncilor, suspendate de la tranzacții, au dat un imbold prețurilor. Apoi, reintrarea băncilor au făcut ca SIF-urile să intre pe un trend descendent. Ultimele acțiuni suspendate de la tranzacționare au fost cele ale Băncii Transilvania, tot pe motiv de AGA. Nu este exclus ca acest lucru să „tragă” în sus prețurile SIF-urilor.
Tot la Bursa de Valori, acțiunile Aerostar au fost suspendate de la tranzacționare din cauza desfășurării AGA de bilanț pentru 2002. Pe piața „necotatelor”, acțiunile Uton Onești au ajuns la 20.000 de lei, sub valoarea nominală de 25.000 de lei. Să mai notăm că Rafo a reintrat la tranzacționare, după o pauză lungă.
Pe piața RASDAQ, Subex s-au tranzacționat la 1.950 de lei/acțiune. Prețul este în scădere, dar jocurile sînt făcute la producătorul băcăuan de șuruburi. Pe de altă parte, SIF Moldova a vîndut prin ofertă publică un pachet de 28,4% din acțiunile Sitex Dumbrava din Sibiu. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns