• rețeaua de Ambulanță din județul nostru duce lipsă de nouă medici, 22 de asistenți, patru șoferi și 80 de brancardieri • substațiile de Salvare din Buhuși, Podu Turcului, Tîrgu Ocna și Comănești nu au nici un medic • pentru că brancardierii au fost dați afară, bolnavii sînt cărați pînă la ambulanțe de rude, medici și asistenți • șefii DSP au scos la concurs posturi de medici, dar aproape nimeni nu se prezintă la examen
Un recent control al reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău la cele șase substații de Salvare din județul nostru a scos la iveală grave probleme cu care se confruntă acest sector. Stațiile de Ambulanță din județ au de suferit din cauza lipsei de personal și a dotărilor necesare. Dacă parcul auto al stațiilor de Ambulanță s-a mai modernizat cît de cît în ultima vreme, iar zece dintre cele 46 de Salvări de la Bacău sînt performante și fac față transportului urgențelor majore, structura de personal a acestor unități este în grea suferință.
Potrivit normelor sanitare, care impun să existe un medic de Salvare la 30.000 de locuitori, în municipiul Bacău ar trebui să existe 23 de doctori. Numai că la Stația de Salvare din Bacău lucrează doar 11 medici. O lipsă acută de personal se înregistrează și în rîndul asistenților de pe ambulanțe. În orașul reședință de județ ar trebui să fie angajate 46 de cadre sanitare medii, dar acum lucrează efectiv doar 36 astfel de salariați. „În substațiile care funcționează în celelalte localități ale județului, criza de medici și asistenți de pe Salvări este și mai cruntă. La Buhuși, Podu Turcului, Tîrgu Ocna și Comănești nu există nici un medic, iar la urgențele de toate tipurile, chiar și la cele majore, asistentul medical este cel care preia bolnavul. Cum și numărul asistenților medicali este mai mic cu 22 decît necesarul în toate cele șase substații de Salvare, sînt situații în care bolnavul este preluat doar de șoferul de pe Ambulanță. Singurul loc în care am reușit să găsim o soluție a fost orașul Comănești, unde am detașat un medic de la Salvarea din Bacău”, a conturat doctorița Cornelia Cojocaru, director al DSP Bacău, criza acută de personal din această ramură a sistemului sanitar.
La fel de alarmantă este și lipsa brancardierilor. Pentru că substațiile au fost obligate să se încadreze în bugetele de mizerie alocate, s-a renunțat la personal, iar brancardierii n-au fost ocoliți de restructurări. Acum bolnavii sînt cărați de medici, asistente și rudele celor suferinzi. „Doar stația de Ambulanță din Bacău mai are angajați vreo doi brancardieri, în rest nu mai există nici unul. Dacă ar fi după norme, pentru toate Salvările din județ ar trebui să fie angajați vreo 80 de astfel de salariați”, a afirmat Adam Jofa, șeful Resurselor Umane din DSP.
La sfîrșitul lunii ianuarie, Direcția de Sănătate Publică a scos la concurs 13 posturi pentru serviciul de Ambulanță din județ, dar numai patru medici s-au înscris și au ocupat locurile vacante. „Unul dintre cîștigători a ales Moineștiul, iar ceilalți trei stația de Salvare din Bacău. Ar mai fi fost nevoie de măcar trei medici care să aleagă Buhușiul, Podu Turcului și Tîrgu Ocna”, a explicat doctorița Cojocaru. Medicii nu se prezintă la examene pentru că preferă să lucreze în sistem privat sau aleg să muncească peste hotare. Nici măcar varianta de mijloc, cea de sporire a numărului de asistenți de Salvare care să suplinească lipsa specialiștilor nu poate fi pusă în practică. Și asta pentru simplul motiv că sumele necesare cheltuielilor de personal ar crește foarte mult, în timp ce Casa Asigurărilor de Sănătate decontează serviciile medicale pe calcule stricte, care țin cont de kilometri parcurși și număr de solicitări.
Ca și cum lipsa personalului și a dotărilor nu ar fi de ajuns, Salvarea mai are și alte neajunsuri. Ambulanțele se uzează destul de mult în urma deplasărilor, iar banii primiți de la asigurări de aceste unități nu ajung pentru reparațiile mașinilor, modernizări ale spațiilor și ale aparaturii. Și starea clădirilor care adăpostesc aceste substații lasă de dorit. Spațiile în care își desfășoară activitatea salariații de la substațiile de Salvare din Podu Turcului și Buhuși au nevoie urgentă de igienizare. Pentru eliminarea tuturor acestor neajunsuri ar fi nevoie de bani. Fondurile nu sînt suficiente, problemele existente sînt reportate de la o lună la alta, iar lor li se adaugă și altele. Adică exact așa cum se întîmplă în mai toate sectoarele sistemului sanitar în zilele noastre. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns