În fiecare an, în preajma sărbătorilor de Paște, în buzunarul salariaților mai intră cîteva sute de mii sau milioane de lei în plus. Nu toți angajatorii au, însă, posibilitatea să asigure un supliment financiar de sărbători. Cu toate acestea, cel puțin în industrie, conducerile firmelor se străduiesc să le ofere salariaților o cît de mică recompensă. În funcție de buzunarul și dărnicia fiecărui angajator, salariații își vor cumpăra de Paște fie cel mai grăsuț miel din piață, fie vor mînca friptură de miel doar dacă vor merge în vizită. Cei mai fericiți sînt salariații din sectorul bancar, unde, prin tradiție, primele de Paște s-au situat, în fiecare an printre cele mai substanțiale recompense bănești acordate angajaților.
Salariații Carom își vor putea cumpăra cel mai gras miel de pe piață
Salariații Carom Onești nu au de ce să își facă griji că nu vor avea ce pune pe masă în ziua de Paște. Deși firma se află în administrarea specială a statului și înregistrează mii de miliarde datorii la bugetul statului, conducerea unității se pregătește să pună în buzunarul fiecărui salariat cîte o primă destul de constitentă. Fără să ne precizeze cam care va fi valoarea acestei prime, Ionel Tănase, liderul Sindicatului Petrochimistul din cadrul Carom Onești, ne-a asigurat că toți salariații vor fi mulțumiți de banii pe care îi vor primi. „Tot ce pot să vă spun este că salariații Carom își vor putea cumpăra cel mai gras miel de pe piață”, a mai dat asigurări Ionel Tănase.
Chiar dacă mai sînt doar cîteva zile pînă la Sfintele Sărbători de Paște, salariații Letea Bacău nu știu încă dacă vor primi sau nu un premiu. Acordarea primei de Paști este inclusă în contractul colectiv de muncă și Sindicatul Letea Bacău ar fi trebuit să semneze ieri cu conducerea unității noul contract colectiv de muncă. „Noul contract prevede acordarea unor indemnizații suplimentare în apropierea Paștelui, Crăciunului, precum și în perioada vacanțelor. Numai că, din motive obiective, semnarea acestui contract s-a amînat cu încă o zi”, ne-a declarat ieri Martin Farțade, liderul Sindicatului Letea Bacău.
Salariații din administrațiile publice locale și-au luat gîndul de la prime de Paște
Salariații din administrațiile publice locale își vor petrece sărbătorile de Paște doar cu banii pe care îi vor primi drept salariu în această lună. Ca și în anii trecuți, nici o primărie din județ nu va acorda în acest an prime salariale cu ocazia acestor sărbători. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău precizează că, prin natura funcției lor, salariații din administrațiile locale pot primi doar indemnizații de merit în procent de pînă la 20% din salariu care se acordă la sfîrșit de an. Dacă nu pot avea parte de mai mulți bani, salariații din Primării pot să se bucure, totuși, de ceva mai multe zile libere în perioada sărbătorilor de Paște. Astfel, salariații din sectorul
bugetar vor avea parte de Sărbători de un adevărat concediu care
se va întinde pe perioada cuprinsă între 25 aprilie și 5 mai. Singurul lucru care nu îi poate bucura pe salariații din sectorul bugetar este că, în luna mai, după atîtea zile libere vor avea de ridicat ceva mai puțini bani la salariu.
Regiile autonome țin secrete primele care le vor da
Salariații de la Electrica vor trebui să-și cumpere mielul de Paște cu
banii strînși din economii. Dacă în alți ani ei erau în topul
primelor acordate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun sau de Paște, acum ei nu vor mai primi, potrivit declarațiilor oficiale, nici un leu în plus în afara salariului. Liderul de sindicat de la Sucursala Electrica Moldova, Constantin Bostan, susține că „salariații nu vor primi prime de Paște pentru că, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă, acestea au fost incluse în salariu. Nici sindicatul nu le va oferi prime în bani”. Din surse neoficiale am aflat, însă, că salariații de la Electrica care vor trece în zilele următoare pe la casierie pentru a-și ridica lefurile vor primi în plus, în contul premiilor, cel puțin un milion și jumătate de lei.
Lucrurile sînt ceva mai bune pentru cei aproape 450 de salariați de
la CET SA Bacău. Deși societatea a trecut din administrarea
Termoelectrica în subordinea Consiliul Local Bacău, moda primelor
nu a fost uitată, însă, față de anii precedenți, valoarea este mult mai
mică. „Vom acorda salariaților o primă în valoare de circa 1,2
milioane de lei. Suma va fi aceeași pentru toți angajații, de lan instalatori la ingineri”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET SA Bacău. Angajații de la CET vor intra în posesia banilor în jurul datei de 24 aprilie, cînd vor încasa și avansul pe aprilie. Acordarea primelor în valoare de 1,2 milioane de lei reprezintă o palidă consolare pentru salariații obișnuiți cu premii de ordinul milioanelor de lei.
Prime de miel vor primi și salariații de la Sucursala Distrigaz Nord
Bacău. Valoarea premiilor va fi de două milioane de lei, iar banii vor
fi acordați de sindicat. Nici salariații de la RomTelecom nu au fost
uitați. Conform contractului colectiv de muncă, administrația va acorda telefoniștilor prime de miel. „Suma va fi aceiași pentru toți salariații, însă valoarea premiilor este confidențial”, ne-a declarat Mihaela Druică, purtător de cuvînt al RomTelecom Bacău.
Aerostar oferă în acest an o primă omagială în preajma Paștelui
La Societatea de Investiții Financiare Moldova primele de Paște și
de Crăciun nu intră în tradiție. Ele sînt compensate însă pe alte căi,
cum este participarea la profit a salariaților, deci nu se poate spune
că angajații nu primesc nimic. Adfministrația SIF refuză, însă, să precizeze cît vor primii salariații pentru acest Paște. La Aerostar Bacău primele de Paște au intrat în tradiție. În acest an, firma aniversează împlinirea a 50 de ani de existență, drept pentru care s-a decis acordarea unei așa-numite „prime jubiliare”. De
comun acord cu sindicaliștii, valoarea ei s-a stabilit la 30% din
salariul fiecărui angajat.
O parte dintre firme preferă să dea produse alimentare în locul banilor. Este cazul grupului Argicola Internațional. Aici, salariații auy parte de un pachet consistent, cu sortimente fabricate în unitățile sale. „Angajații noștri primesc în fiecare lună un pachet cu alimente – ne-a spus vicepreședintele Agricolei, Grigore Horoi. De Paște, acesta va fi suplimentat, ca în fiecare an”. Pachetul obișnuit conține carne, ouă, salamuri etc. în cantități suficient de mari. Surprinzător, dar și la Subex s-a optat pentru o astfel de variantă „în natură”. Salariații vori primi tot produse alimentare, în valoare totală de circa 800.000 de lei.
Instituțiile bugetare stau oarecum mai prost la capitolul „prime de
Paști”. La Direcția Generală pentru Agricultură și Industrie
Alimentară nici nu se poate vorbi despre așa ceva. „Sîntem instituție bugetară, fără venituri sunstanțiale din alte surse – ne-a declarat directorul adjunct al instituției, Ghiță Burlui. De aceea, nu poate fi vorba de prime”. Altfel stau lucrurile la Direcția Silvică. Conform contractului colectiv de muncă, fiecare angajat primește cîte 1,5 milioane de lei primă de Paște. Suma însă este inclusă în salariu și se impozitează.
SC Transport Bistrița SA va acorda salariaților care nu sînt acționari
la societatea băcăuană prime de Paște, în valoare de 400.000 de
lei. De această primă vor beneficia 110 persoane. Directorul general Mihai Bălăiță a precizat că acționarii societății vor primi drept premiu cotă-parte din dividende.
Finanțiștii băcăuani nu primesc nici în acest an primă de Paște.
„Singura facilitate este că primim ma repede, pe 24 aprilie, tot salariul, inclusiv lichidarea”, ne-a declarat cu amărăciune Viorel Ifrim, liderul sindical de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău. Cei care colectează banii județului nu practică prime pentru angajați. Nici la Direcția Județeană de Statistică nu se acordă prime de Paște, dar salariații de aici nu rămîn chiar cu buzele umflate. Eugenia Harja, directorul instituției, ne-a declarat că deja salariații au primit premiile legale neacordate în primul trimestru al anului. Este vorba despre un volum total de 10 % din fondul de salarii pentru funcționarii publici și de 2% din cel al personalului angajat pe perioadă determinată și administrativ. „Acest fond de premiere este singurul mijloc prin care conducerea poate recompensa personalul”, ne-a declarat Eugenia Harja.
Instituțiile care aparțin de Ministerul Muncii nu vor primi prime
de Paște
Angajații care aparțin Casei Județene de Pensii, Agenției Județene
pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcției Generale de Muncă și
Solidaritate Socială (DGMSS) și ai Inspectoratului Teritorial de
Muncă din județul nostru nu vor prim cu ocazia sărbătorilor de Paște
prime pentru miel. Angajații acestor instituții s-au obișnuit deja cu
această idee deoarece nici pînă în acest an nu au beneficiat de
bani în plus pentru achiziționarea bucatelor de pe masa de Paște.
„Noi sîntem unități bugetare și nu luăm prime de sărbători”. (Costinela BREAHNĂ, Claudiu TĂNĂSESCU, Gabi PASCU, Codrin POP, Florin POPESCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns