• banii trebuiau să vină încă de pe 10 aprilie • înființarea noului for care are în grijă acestă categorie de persoane a întîrziat efectuarea plăților • conducerea DJAS Bacău dă asigurări că banii vor veni pînă la sărbători, dar persoanele cu handicap se tem să nu fie o simplă amăgeală
Desființarea Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) și înființarea noii Direcții Județene de Asistență Socială (DJAS) din Bacău a afectat persoanele cu handicap. Reorganizarea sistemului care are în grijă persoana cu handicap a pornit de la premisa de a oferii servicii mai eficiente acestor persoane. Transformarea nu s-a produs, însă, așa cum s-a dorit și acest lucru s-a răsfrînt asupra persoanelor cu handicap, care nu au primit încă banii pe luna martie. Pentru că la termenul de încasare de pe 10 aprilie poștașii nu au adus nimic, panica și-a făcut apariția printre persoanele cu handicap din județ. Astfel au început drumurile zilnice la diferitele instituții și asociații care răspund de soarta lor. „Se tem să nu se ajungă în situația din 1995-1996, cînd a fost o mișcare a surselor de finanțare și s-au întîrziat plățile cu aproape trei luni. Majoritatea persoanelor cu handicap sînt sărace și unele nu au alt venit decît acest ajutor special”, ne-a declarat Dorina Poinaru, președinta Societății Handicapaților Fizic (SHF) din Bacău. Situația este dramatică și pentru că mai sînt doar cîteva zile pînă la sărbătoarea Paștelui, iar aceste persoane nu au ce să pună pe masă. „Ajutorul este și așa foarte mic. Cu 1.250.000 de lei nu ne putem procura mare lucru, dar tot înseamnă ceva. Am tot așteptat să vină poștașul, dar pînă acum nu mi-am primit pensia. De la Inspectorat mi-au zis că vor veni banii la timp, dar mă tem să nu fim amăgiți din nou”, ne-a spus un tînăr cu handicap.
Conducerea DJAS Bacău dă asigurări că, pînă la Paște, persoanele cu handicap își vor primi drepturile bănești. „În cursul zilei de miercuri, banii au plecat de la Trezorerie, prin telex, către Direcția de Poștă. La momentul înființării noii instituții, banii nu erau în contul nostru. Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) a trimis banii Consiliului Județean cu întîrziere și de aceea a apărut această decalare de aproape zece zile. La începutul săptămînii următoare toate persoanele cu handicap din județ își vor primi alocațiile duble, ajutorul special sau alocațiile de hrană pentru copiii cu HIV”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la DJAS Bacău. Pentru plata persoanelor cu handicap, în luna martie au fost alocate 6,3 miliarde de lei, bani care sînt suficienți pentru toți. Pentru cei 4.050 de adulți cu handicap din județ au fost alocați 4,9 miliarde de lei.
Cu probleme finanaciare se confruntă însă și angajații noii instituții băcăuane, care nu au primit nici ei banii pe luna martie. „Plata drepturilor salariale pentru luna februarie s-a făcut pe data de 15 februarie motivat de desființarea ISTPH-ului. Atunci s-a acordat și avansul și lichidarea. La data de 31 martie sumele disponibile în conturi au fost retrase și nu ne-au mai venit alți bani. Așteptăm o Hotărîre de Guvern care va fi probabil adoptată în ședința de Guvern de joi prin care se va aloca o sumă în vederea plății drepturilor salariale, dar și a cheltuielor curente”, a mai precizat directorul Pădureanu. La 31 martie, fostul ISTPH Bacău nu mai avea nici o datorie către furnizori, dar datorită lipsei banilor, actuala DJAS Bacău are de achitat datoriile aferente lunii martie la energie elctrică, telefoane și alte cheltuieli curente.
Nevăzătorii au fost scutiți deocamdată de probleme
Membrii Asociației Nevăzătorilor (AN) din Bacău au fost ocoliți pînă la acest moment de această problemă, ei primindu-și banii direct de la București, prin Asociație. Măsura nu este însă de termen lung, deoarece de la înîti octombrie plățile se vor face tot prin DJAS Bacău. „Noi am încheiat un protocol cu ANPH prin care să ne păstrăm în continuare acest drept. Proiectul a ajuns în Camera Deputaților, unde a fost însă respins. Așteptăm în continuare părerea celorlalte foruri abilitate, iar dacă nu vom avea cîștig de cauză vom merge să protestăm la București. Deja alocația pentru copii nevăzători a fost sistată de la întîi martie, considerîndu-se că ei nu au nevoie de această alocație socială”, ne-a declarat Vasile Diaconu, președintele AN Bacău. Alocația pentru copii nevăzători era de 700.000 pentru cei cu grad doi și dublă pentru cei cu gradul unu. De ea beneficiau 65 de copii nevăzători din județ. (C.T.)
Lasă un răspuns