• 84% dintre băcăuanii care au dreptul au depus astfel de cereri, în timp ce media pe țară este de numai 50% • termenul de primire a cererilor s-a prelungit pînă la 1 noiembrie
Țăranii din județul Bacău s-au înghesuit să se treacă pe listele celor care vor beneficia de sprijinul de două milioane de lei pentru hectarul de teren arabil. În prezent, Guvernul a prelungit pînă la 1 noiembrie termenul pînă la care se acceptă cererile. Drept urmare, Direcția Agricolă primește în continuare cererile centralizate de primăriile din județ. În plus, a mai apărut și o modificare a actului normativ, care extinde categoriile celor ce au dreptul la acest sprijin.
Inițial, prin Ordonanța de Urgență nr. 72/2003 se instituia un sprijin pentru producătorii agricoli de două milioane de lei pentru fiecare hectar de teren arabil, cu condiția ca deținătorul să nu aibă mai mult de cinci hectare. Beneficiarii acestei forme de ajutor urmau să fie cei care lucrau ei înșiși pămîntul și cei care aveau exploatații fără personalitate juridică. De aici au apărut tot felul de situații. O parte din cei care aveau pămîntul în asociații și societăți agricole constituite conform Legii 36/1991 au început să iasă din ele, în speranța că vor primi și ei acest ajutor. Ministerul Agriculturii a venit apoi cu precizarea că cei care au plecat din asociații după apariția ordonanței nu vor beneficia de cele două milioane de lei la hectar. Pînă la urmă, în ultima ședință de Guvern din septembrie 2003, Executivul adoptă o extindere a ordonanței. Astfel, de prevederile ei urmează să beneficieze și proprietarii de teren arabil membri ai societăților agricole înființate după Legea 36. De asemenea, s-a mai adoptat o modificare în actul normativ, în sensul că, în cazul culturilor ce se înființează în toamna lui 2003, ajutorul direct se acordă în două etape: 1.000.000 de lei în lunile octombrie și noiembrie pentru înființare și încă un milion de lei pînă la 1 aprilie 2004 pentru fertilizări și erbicidări. Pentru culturile care se înființează în primăvara anului 2004, sprijinul se acordă în trei etape. În primă fază, se acordă 700.000 lei/ha pînă la data de 1 martie 2004, pentru efectuarea arăturilor. Urmează altă tranșă, de 600.000 lei/ha pînă la 1 iulie 2004 pentru întreținerea, fertilizarea și erbicidarea culturilor. Ultima rată, de 700.000 lei/ha, se va da pînă la data de 1 septembrie 2004, pentru recoltarea culturilor. Banii se acordă prin intermediul primăriilor.
Bună parte din banii de autoare ajung la crîșmă
Chiar înainte de a se prelungi termenul de depunere a cererilor, locuitorii cu care pot obține acest ajutor au dat năvală să-l obțină. Dacă în media pe țară a cererilor depuse este de 50%, în județul Bacău în jur de 84% din cei care-l pot obține l-au solicitat. „Așa este omul, dacă poate obține ceva gratis, cere. Probabil că pînă la final procentul va mai crește, atît cît se poate”, a spus directorul adjunct al Direcției Agricole, Ghiță Burlui. Practic, cererile depuse se referă la o suprafață de 102.000 hectare. Dintre acestea, cele mai multe solicitări sînt pentru suprafețe ce vor fi arate și semănate în primăvara anului viitor, care însumează 90.000 de hectare. Restul sînt pentru culturi de toamnă. Valoarea totală a ajutoarelor solicitate trece pînă acum de 204 miliarde de lei.
Cei mai nemulțumiți sînt în contiuare cei care au exploatații de mare întindere, teren arendat, etc. în societăți comerciale. „Măcar dacă banii aceștia ar ajunge unde trebuie, dar tare mă tem că mulți vor lua calea cîrciumilor”, a spus Petrică Popa, un arendaș din zona Moinești. Pe de altă parte, cei care au exploatații agricole mari se simt nedreptățiți de faptul că ei accesează greu orice formă de finanțare. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns