• tranzacțiile cu acțiunile SIF Moldova au dat masiv înapoi
Bursa de Valori a avut o săptămînă agitată din cauza Băncii Transilvania. Acțiunile instituției bancare ardelene au avut o evoluție sinuoasă și imprevizibilă. După o creștere abruptă pînă la 4.000 de lei/acțiune, a urmat o scădere la fel de rapidă. Din acest motiv, au existat suspendări de la tranzacționare ale acestor acțiuni din cauza depășirii limitelor de creștere și scădere într-o ședință, adică ^/- 15%. Aceste acțiuni au făcut legea în ringul bursier, motiv pentru care celelalte au stat, cumva, în umbră.
Variații mari de preț la acțiunile Banca Transilvania
Cele întîmplate cu acțiunile Băncii Transilvania au influențat tranzacțiile cu alte acțiuni în Bursa de Valori. În prima parte a săptămînii, aceste acțiuni, împreună cu cele ale BRD, au captat atenția investitorilor. Acest fapt era de așteptat, întrucît era vorba de data de referință pentru AGA de bilanț. Amîndouă băncile dau dividende acționarilor și, chiar dacă acestea sînt ceva mai mici decît s-a scontat, sînt mai mari decît multe altele. După aceea, lucrurile au început să se încurce. Prețurile acțiunilor Băncii Transilvania au continuat să crească, de această dată fără motiv clar. În acest fel, s-a ajuns ca, miercuri, prețurile să atingă maximul și apoi să scadă la el de brusc. Prin piață au circulat tot felul de zvonuri și discuții, printre care cel mai insistent a fost că un investitor interesat a speculat prețurile. Ideea nu este fantezistă, pentru că este vorba de circa 800 de lei/acțiune. Ele nu au fost nici confirmate nici infirmate de bancă. Cert este că la final de săptămînă acțiunile TLV au ajuns la prețurile obișnuite, adică în jur de 3.200 de lei/acțiune.
Tranzacțiile cu acțiuni SIF Moldova au dat puternic înapoi
Valsul acțiunilor celor două bănci au captat interesul investitorilor și au pus în umbră alte acțiuni lichide, cum ar fi cele ale SIF-urilor. Societatea de Investiții Financiare Moldova a înregistrat o scădere masivă a volumului de tranzacționare. Deși cu o săptămînă înainte aceste acțiuni erau transferate cu milioanele, acum numărul lor este sub un mililon zilnic. Prețurile au înregistrat un palier de stabilitate, între 2.300 și 2.450 de lei/acțiune. Dar trebuie spus că și celelalte SIF-uri au avut un recul al operațiilor în ringul bursier, așa că nu se poate spune că SIF-ul moldovean este un caz deosebit.
La categoria a doua, acțiunile Aerostar au fost suspendate de la tranzacționare pentru a comunica deciziile AGA de bilanț. La reluarea operațiunilor, prețurile acțiunilor au scăzut la 22.500 de lei, la o valoare nominală de 25.000 de lei. Pe piața „necotatelor”, Uton Onești s-a stabilizat la valoarea nominală, 25.000 de lei/acțiune, dar numărul acțiunilor transferate este de ordinul cîtorva zeci. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns