Vremea prielnică i-a ajutat pe agricultori să deruleze în condiții foarte bune campania de toamnă, în ciuda numeroaselor ale anului agricol: îngheț la timp nepotrivit, frig prelungit și secetă. deși culturile păreau calamitate, toamna a reușit să compenseze aceste necazuri. De aceea, peste tot în județ activitatea este intensă.
Țăranii recoltează de zor porumbul
Cea mai intensă activitate este pe cîmpurile cultivate cu porumb, care ocupă cea mai mare suprafață agricolă la nivel de județ. În aceste zile este perioada de vîrf a recoltării lui, așa că peste tot fie că se văd combine – prea puține, față de cum ar trebui să fie -, fie că oamenii culeg știuleții și taie de zor cocenii. Pînă acum, porumbul a fost recoltat pe 71% din cele aproape 94.000 de hectare. „Sîntem în grafic, dacă se poate spune așa, pentru că sîntem în perioada optimă de recoltare”, a declarat directorul adjunct al Direcției Agricole, Ghiță Burlui. Totuși, producția medie obținută, în jur de 3.300 de kilograme porumb boabe la hectar, nu este de natură să fie mulțumitoare. În general, societățile comerciale au producțiile ceva mai mari, iar gospodăriile individuale se situează sub medie. Problema în acest caz ține de sămînța utilizată, de care depine dăce se obține. Nici firmele din agricultură nu sînt suficient de bogate pentru a cumpăra soiurile cele mai bune.
Lucrurile stau relativ bine și la alte culturi. Astfel, cartofii de toamnă de pe cele aproape 6.000 de hectare cultivate au ajuns în magazii aproape integral, iar producția medie trece de 16 tone/ha, adică mai mare decît cea prognozată. Și recoltatul florii-soarelui se apropie de sfîrșit. Din cele 5.135 de ha cultivate, 97% au fost eliberate. Producția obșinută este în general mai mare decît cea prognozată, dar specialiștii din agricultură sînt de acord că vremea a ținut cu această plantă, care a avut parte de multe ori în ultimul moment de ploi sau de soare. În plus, suprafața la nivel de județ a fost în acest an mai mare pentru că floarea-soarelui a înlocuit în multe cazuri culturile de rapiță sau grîu calamitate.
La fructe, recoltatul strugurilor a ajuns la final. Practic, producția de pe cele 7.277 de ha a ajuns la teascuri. În ciuda capriciilor meteorologice care au calamitat, pe ici, pe colo vița-de-vie, producția este mai mare decît s-a prevăzut.
Mai este de lucru la arăturile și însămînțările de toamnă
La arăturile de toamnă și la însămînțări lucrurile stau ceva mai prost. La nivel de județ sînt 70.000 de ha care trebuie să vadă brazda plugului, dar numai cele pentru însămînțările de toamnă – 12.700 de ha – au foat arate în proporție de 81%. Restul va rămîne, probabil, pentru primăvara anului următor. Cît despre culturile care trebui să ajungă în brazdă, ele sînt efectuate în proporție de 34%. „Nu este încă rău, mai avem la dispoziție încă trei săptămîni”, spune directorul adjunct al Direcției Agricole. Singura problemă acută pentru agricultori o reprezintă în aceste momente tot insuficiența banilor. „În fiecare an este la fel. Practic, noi îngropăm bani sub pămînt și sperăm ca anul viitor să răsară alții. Așa este în agricultură”, a declarat patronul firmei Niconi, Nicolae Huiban. El a semănat 50 de hectare cu grîu, dar, ținînd cont de ce s-a întîmplat în acest an, se gîndește cu prudență la ce va obține. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns