Pregătirile pentru tradiționala masă din ziua de Paște au intrat în linie dreaptă. Procedînd conform unor obiceiuri care nu au nimic comun cu ortodoxia, producătorii și comercianții noștrii se folosesc de această sărbătoare creștină pentru a-și spori nejustificat veniturile, prin majorarea prețurilor la produsele de bază. Carnea de miel și cașul proaspăt de oaie „bat” suta de mii și chiar o depășesc, laptele și brînza de vaci sînt mai scumpe de la o zi la alta, legumele și verdețurile le urmează îndeaproape. În aceste condiții, cum credeți că veți umple coșul alimentar și cît vă va costa el în plus?
Alexandru Oprișan, 62 de ani, pensionar: „Nu mi se pare normal că au început să se scumpească produsele numai pentru faptul că vin sărbătorile. Pentru Paște, nici vorbă să am tot ce-mi trebuie pe masă. Probabil un minim dintr-un minim. O să avem doar cozonac și ouă vopsite. Nu o să cheltuim mulți bani pentru că nu avem de unde”.
Mihai Banu, 57 de ani, pensionar: „În ceea ce mă privește, este puțin probabil să am tot ce-mi trebuie pe masă. Anul acesta, Paștele o să fie ca oricare altă zi. Simțim că vine din punct de vedere religios, dar nu ne vom mai simți la fel de bine ca pe vremurile de dinainte de ’89, cînd era mult mai bine; atunci simțeai că vin într-adevăr sărbătorile”.
Dan Obreja, 43 de ani, strungar: „Sperăm să avem tot ce ne trebuie în zilele sfinte de Paște. Mai este aproape o săptămînă și atunci, vom vedea dacă vom avea ce să punem pe masă, pentru că prețurile cresc și nu mulți își vor permite să cumpere”.
Maria Pop, 55 de ani, contabilă: „Noi am început deja să facem cumpărături. O să ne străduim să avem de toate pe masă în acele zile de Sărbători de Paște. Noi nu ne plîngem, pentru că avem o situație cît de cît mai bună, dar alții o duc destul de greu”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns