• Masa din prima zi de Paști este un prilej de reunire a familiei. De pe masa de Paști nu pot lipsi ouăle roșii, cașul de oaie, salata cu ceapă verde și ridichi, drobul și friptura de miel, pasca umpluta cu brînză, smîntînă sau, mai nou, cu ciocolată.
• Este una dintre ocaziile speciale din an cînd masa ar trebui servită cu tacîmuri de argint. Dacă din fericire aveți un astfel de set de tacîmuri, nu ezitați să le așezați pe fața de masă albă.
• Tacîmurile de argint sclipesc ca noi, dacă sînt ținute cîteva clipe
în lapte bătut și sînt apoi frecate bine cu o cîrpă uscată.
• Dacă fața de masă este în carouri sau înflorată, așezați tacîmuri
și șervețele într-una dintre culorile imprimate pe material.
• De pe masa de Paști nu trebuie să lipsească florile, ornamentele pascale și coșulețul cu ouă roșii. În ultimii ani au început să se găsească prin magazine coșulețe speciale, în care pot fi așezate ouăle încondeiate.
• Pentru ca aranjamentul de sărbătoare al mesei să fie perfect,
așezați la mijloc o candelă aprinsă cu lumina adusă de la slujba din Noaptea Învierii.
• Masa se așează din timp. Nu lăsați aranjatul mesei
pentru ultima clipă. Ea cere timp, inspirație și răbdare. Aveți grijă ca masa să fie aranjată cu cel puțin o oră înainte de ora la care și-au anunțat vizita musafirii.
• Mîncărurile se servesc calde la masa numai prin
partea stîngă a celui ce stă pe scaun, iar băuturile prin partea
dreapta.
• Ordinea tacîmurilor – Mesele cu oaspeți au un anumit protocol:
cuțitul și lingura de supă se așează în dreapta farfuriei, furculița – în
stînga, iar în fața – tacîmul de desert. Dacă la masă se servește și
pește, furculița se așează în stînga îi cuțitul în dreapta. Paharele se
așează în dreapta tacîmurilor. Distanța dintre farfurii și tacîmuri
trebuie sa fie de aproximativ 60 de cm.
• Sticlele de băuturi – Sticlele de băutură și apa nu se pun niciodată
pe masă, ci pe o tava așezată pe o mobila alaturată. Vinul alb se servește la început, vinul roșu numai la fripturi, iar șampania la sfîrșit.
• Plasarea invitaților – Locul de onoare pentru doamne este la
dreapta stăpînului casei, iar a domnilor – la dreapta stăpînei. Gazdele stau la mijlocul mesei, iar doamnele trebuie să fie plasate între doi domni.
• Paharele – Ca să aibă o strălucire deosebită, trebuie spălate cu
apă și cu oțet.
Sfaturi pentru o masă perfectă în prima zi de Paște
• dacă peștele, care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște, este servit la aperitiv, nu îl mai serviți încă o dată ca fel principal.
• dacă serviți ca aperitiv feluri calde sau preparate care conțin
maioneză, oferiți-le după aceea invitaților dvs. o supă clară. Dacă serviți ca aperitiv salate, puteti să oferiți ca fel următor o ciorbă
dreasă.
• serviți o masă compusă din 4-5 feluri, alcătuiți-o din rețete
ușoare. Nu vă ghiftuiți musafirii. Dispoziția e invers proporțională cu cantiatea de bucate servite la o singură masă.
• dacă două din felurile servite sînt grele, evitați ca desert prăjiturile.
Înlocuiți-le cu creme și spume pe bază de fructe.
• dacă felurile servite sînt mai ușoare (pește, legume), puteți să serviți la capitolul dulciuri și prăjituri.
Despre vin
– Vinul alb trebuie servit la o temperatură de 10-14 grade C.
– Vinul roșu usor trebuie servit la o temperatură de 16 grade C.
– Vinul roșu, tare, se servește la o temperatură de 18 grade C.
Vinul trebuie armonizat cu bucatele:
– Vinul alb ușor însoțește salatele și antreurile.
– Vinul alb, aromat, însoțește felurile cu pește, carne de miel, de vițel și de pasăre.
– Vinul sec însoțește rața, gîsca, curcanul și felurile pe bază de
– Vinul roșu ușor însoțește fripturile de vițel și de pasăre.
– Vinul roșu tare și sec se servește la vînat, fripturi de vită și
brînză.
– Vinul dulce se servește alături de prăjituri.
Lasă un răspuns