În ziua de Paști, masa este mai bogată decît în mod obișnuit, de pe ea nelipsind cozonacii, prăjiturile, tradiționala pască și, nu în ultimul rînd, preparatele din carne de miel. Este, însă, destul de cunoscut faptul că, în general, indiferent de modul în care este gătită, carnea de miel nu este foarte ușoară pentru organism. Din acest motiv, ideal ar fi ca, în momentul în care pregătim bucatele pentru masa de Paști să realizăm un meniu cît mai echilibrat, astfel încît sănătatea noastră să nu aibă de suferit după trecerea sărbătorilor. În ciuda gustului bun și al mirosului apetisant, multe dintre preparatele tradiționale sînt foarte consistente, deci bogate în calorii. Consumate zilnic, condimentate și „îmbogățite” cu un vin sau o țuică bună, așa cum se obișnuiește pe la noi, ele ajung să dăuneze sănătății. După un post prelungit cum este acela al Paștelui, organismul resimte avalanșa bunătăților din Noaptea Învierii. Alimentele trebuie să fie repartizate la cele trei mese din zi. Astfel, la masa de seară nu este bine să se mănînce prea mult, iar la prînz nu este recomandată combinația între mîncărurile copioase, cu multe grăsimi, și dulciuri. Consumate în cantități mari, alimente precum cărnurile grase, în special cea de porc, dar și de miel, prăjelile, untura, tocătura, derivatele lactate precum smîntîna, untul sau laptele, preparatele dulci consistente, cum este frișca, pot da peste cap metabolismul oricărui organism. Sînt alimente care afectează vezica și ficatul, și fac digestia mai greoaie. Și în ceea ce privește tradiționalele ouă încondeiate, este recomandat să nu consumăm mai mult de un ou pe zi.
Atenție la siluetă
• Dacă aveți cumpătare și înțelepciune, veți reuși, fără privațiuni și
eforturi prea mari, să aveți, după trecerea sărbătorilor de Paști, tot atîția centimetri în talie cît ați avut și înainte.
• Atunci cînd faceți cumpărăturile pentru masa de Paști, fiți atenți la calitatea produselor și nu la cantitate. Veți fi cîștigători atît în ceea ce privește silueta, cît și în ceea ce privește portofelul.
• Dacă mergeți în vizită la nași, părinți sau alte rude, nu are nici un sens să le stricați plăcerea gazdelor, susținînd, sus și tare, că țineți regim. Gîndiți-vă, mai degrabă, cum să „limitați pagubele”
• Ca aperitiv, alegeți șampania. Are de trei ori mai puține calorii
decît vinul sau alcoolul tare. Evitați cartofii prăjiți, alunele sau
foietajele care reprezintă cele mai mari pericole pentru siluetă și
gustați, fără remușcări, cîteva sandviciuri cu brînză sau cu icre.
• La masă, optați pentru porțiile mici, fără să vă serviți a doua
oară, și faceți-vă că nu vedeți pîinea. Dacă nu puteți rezista fără
ea, alegeți bagheta. Are miez mai puțin și nu conține zahăr și
grăsimi disimulate.
• Evitați să amestecați băuturile și lăsați permanent paharul pe
jumătate plin. Atenție la apa minerală gazoasă: facilitează digestia,
dar accelerează pătrunderea alcoolului în sînge.
• O banană și o mandarină înainte de masă sînt o garanție a
cumpătării, pentru că diminuează secreția de sucuri gastrice și
înlătură senzația de foame. De regulă, fructele mai dulci, cum ar fi
bananele, mandarinele, perele dulci au proprietatea
miraculoasă de a potoli foamea, pe moment.
• Garniturile – încercați să renunțați la clasicii cartofi prăjiți, aducători de tone de calorii, în favoarea garniturilor de orez, care nu
îngrașă deloc, sau, și mai exotic și mai original, de fructe: portocale
sau gutui, combinate cu morcovi, țelină sau lăptuci, în salate.
• Preferați salatele fastuoase de crudități în locul clasicei salate de
de boef sau a ouălor umplute. Au infinit mai puține calorii.
• Optați pentru fripturile de pui sau curcan. Sînt mult mai sănătoase decît cele din carnea de miel.
• Subțiați sosurile cu iaurt și maionezele cu muștar.
• Săriți peste bere, în favoarea unui vin sec.
• Serviți mîncărurile în farfurii. În felul acesta, puteți să mîncați mai
puțin, fără ca cineva să observe.
• O porție bună de chiftele, ori un șnițel suculent este echivalentul a
trei-patru sandvișuri obișnuite. Este bine să le evitați, mai ales că de
sărbători consumul de alimente grase putînd deveni o obișnuință
de care o să vă fie greu să scăpați.
• Sarmalele – suculentele preparate împrumutate acum un veac și
ceva de la turci și devenite între timp, ca și mititeii, preparate
tradiționale românești, sînt destul de grele pentru digestie. Cîteva
porții zdravene de sarmale, mai ales cele făcute din carne de porc
se transformă în cel putin unul – două kilograme la cîntar după sărbători. În plus, nutriționiștii ne avertizează că, datorită unei preparări îndelungate la foc, sînt greu de digerat, creînd mai multe dezordini digestive decît orice alt aliment tradițional.
• Creșterea în greutate este un inconvenient minor în raport cu
problemele de sănătate ce pot apărea în urma consumului de carne de miel. Este recomandat să nu consumați la aceeași masă mai multe feluri de mîncare preparate din carne de miel.
• Un strat de cremă pus peste un blat de tort este, din punct de
vedere caloric, echivalent cu zece porții de salată de fructe. Dulciurile grele sînt o combinație „perfidă” pentru cei cu probleme de greutate, din două motive: au multe calorii și se depun mai ușor
decît orice alt aliment. În plus, mai generează un fenomen, pe care
marii amatori de dulciuri îl cunosc foarte bine: o prajitură suculentă
mai cere întotdeauna încă una. Produsele cu nucă, arahide sau
alune sînt de departe mai sănătoase decît dulciurile preparate cu
margarină. Bucurați-vă de ele, dar fără exces.
• Dacă la ceva timp după o masă copioasă vă dregeți cu o cafea,
puteți avea surpriza să vi se facă din nou foame pentru că digestia
este puternic stimulată de principiile active ale cafelei. O metoda
infailibilă de îngrășare: o ceașcă cu cafea și un platou cu „dulciuri
ușoare” – veți fi uimiți ce repede se vor termina amîndouă.
Ce se poate face în caz de „eșec”
După excesele culinare din zilele de Paști evitați să comiteți două
greșeli: să nu mîncați nimic toată ziua sau să terminați resturile!
Reveniți, imediat după Sărbători, la o alimentație lejeră și digestă,
respectînd cele trei mese principale.
La micul dejun:
Zeama unei lămîi cu apă, un bol cu cereale fără zahăr, un bol de
lapte semidegresat.
În cursul dimineții: un suc de roșii sau de alte legume. Marea lor
calitate este aceea că taie pofta de mîncare.
La prînz
Pește fiert în aburi; un bol mare cu legume crude făcute salată .
La cină
Două ouă moi și un iaurt.
În zilele următoare:
În perioada Sărbătorilor de Paști, mîncărurile sînt, în general, grase, astfel că ajungem ușor la cel puțin 3.000 de calorii pe zi. Asta înseamnă un plus de cel puțin două trei kilograme adăugate după îmbelșugatele mese de Paști. Disperarea și abordarea unui regim de înfometare nu au nici un rost, pentru că organismul „se răzbună”, stocînd mai multe calorii, de îndată ce treceți la alimentația normală. Puteți evita acest efect încercînd să scăpați ușor de aceste kilograme. Timp de o săptămînă, treceți la un regim alimentar rezonabil, cu trei zile de dezintoxicare. În program: micul dejun – neschimbat; prînzul – cu proteine :carne sau pește, salată și un iaurt iar la cină – legume fierte în aburi sau piure cu o linguriță de ulei, un compot de fructe fără zahăr sau un fruct proaspat. Și, mai ales, nu uitați plimbările zilnice, în aer curat.
Lasă un răspuns