Băncile comerciale aplică, în ultimele luni, noi politici în ceea ce privește economiile populației protejate sub formă de depozite bancare, în sensul reducerii dobînzilor acordate. De la plafoane medii de 36 – 40%, acestea au scăzut la 12 – 18% pe an, ceea ce echivalează cu diminuarea atractivității și, implicit, a veniturilor micilor deponenți. Explicațiile care se dau: eliminarea substanțială a inflației și stimularea creditelor pentru investiții, inclusiv cele casnice. Care este părerea băcăuanilor vizavi de acest fenomen și la ce alte formule de a-și economisi și înmulți banii cred că ar putea apela?
Lucica Șova, 60 de ani, pensionară: „Dacă avem ceva bani strînși, în condițiile date, cu o dobîndă așa de mică, cred că nu are rost să-i mai băgăm în bancă. Părerea mea este că-i mult mai rentabil să-i schimbăm în euro și să-i ținem acasă”.
Constantin Petruc, 61 de ani, pensionar: „E bună soluția. Chiar dacă dobînda s-a mai micșorat, decît să ținem banii acasă, mai bine îi ținem în bancă. Mai luăm ceva bani în plus. Ne mulțumim și cu puțin decît cu nimic. Părerea mea este că astfel, micșorînd dobînzile și facilitînd creditele pentru investiții, își atrag clienți. Lumea este nu tocmai avută, iar tinerii nu-și pot permite să-și cumpere case, singura soluție rămînînd să facă împrumuturi la bănci”.
Vasile Radu, 22 de ani, electronist: „În condițiile acestea, nu merită să-i mai țin în bancă. Această dobîndă nu acoperă nici măcar inflația. I-aș schimba în valută și i-aș ține acasă. Cred că asta este cea mai bună soluție”.
Ionel Sociu, 29 de ani, fără ocupație: „Depinde de depozite; dacă sînt în valută, sau dacă sînt în lei. Nu am nici un ban la bancă, dar dacă aș avea, nu știu ce aș face, probabil aș schimba leii în valută”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns