• doi dintre reprezentanții organizației H.C.R. au spus deschis, în timpul unei vizite la Bacău, că românii nu dau înainte pentru că nu pun osul la treabă • în ce privește județul nostru, olandezii sînt de părere că autoritățile se implică prea puțin și așteaptă ca străinii să le facă treaba
Asociația Betania a fost vizitată la sfîrșitul săptămînii de o delegație a organizației olandeze H.C.R., principalul finanțator al proiectelor realizate de Betania. Olandezii, însoțiți de președintele Betania, Andre Muit, și de staff-ul asociației, au vizitat centrele Asociației Betania. „Ne aflăm aici pentru a menține contactul cu Betania și echipa sa și în vederea analizării oportunității unor finanțări viitoare. Sperăm ca proiectele realizate de Betania să constituie un bun exemplu pentru cei din România, care vor să facă ceva pentru viitorul acestei țări”, a precizat Dammis Vroegindeweij, unul dintre reprezentanții HCR.
Deși sînt de acord că România este o țară care are mare nevoie de sprijin, oaspeții olandezi nu și-au putut ascunde mirarea cu privire la atitudinea multor români față de muncă. Fabricile abandonate se numără printre multele „obiective turistice” care i-au uimit pe olandezi. În opinia lui Dammis Vroegindeweij, venit pentru a 30-a oară în România, o problemă foarte serioasă este cea a potențialilor investitori. „Orice persoană, orice organizație, orice popor aflat într-o situație critică trebuie să înțeleagă că poate fi ajutat, dar numai pînă la un punct. Lucrurile trebuie să înceapă să funcționeze, altfel nu se poate acorda ajutor la infinit. Mă întreb cînd vor vedea românii că este atîta treabă de făcut, că este nevoie de muncă? Și Olanda a avut perioade dificile, au fost război, calamități naturale, dar oamenii s-au mobilizat, au muncit din greu și au reconstruit totul. În România de ce nu se poate?” – nu s-a sfiit să reproșeze olandezul lipsa de implicare a românilor.
Discuțiile cu membrii delegației din Țara Lalelelor au arătat că legislația defavorabilă investițiilor este un alt motiv pentru care oamenii de afaceri din Olanda nu „atacă” piața din țara noastră. Corupția, birocrația, contribuie și ele la refuzul olandezilor, și nu numai, de a-și risca banii într-o economie care aduce mai mult cu Triunghiul Bermudelor, decît cu cea a unei țări demne de Uniunea Europeană.
HCR va continua să sprijine Bacăul
Bert Berweij, un alt reprezentant al H.C.R., este de părere că implicarea autorităților locale în susținerea unor proiecte ar trebui să fie mai hotărîtă. „Ne-am bucurat foarte mult cînd Consiliul Județean Bacău a hotărît să cofinanțeze construcția noii secții de oncologie de la Spitalul Județean. Însă asemenea situații sînt încă rare în România. Noi începem proiecte, ne oferim sprijinul, însă și obținerea fondurilor se realizează mai ușor cînd este vorba de o cofinanțare, de implicarea unor instituții din România”, a spus acesta. Referitor la o posibilă extindere a Asociației Betania, Dammis Vroegindeweij consideră că „deocamdată nu se pune această problemă. Noi avem proiecte de mici dimensiuni în Prahova și alte județe, dar în Bacău mai sînt destule de făcut. Mai bine ne concentrăm aici și obținem finanțare pentru proiecte importante, cum este Oncologia, decît să risipim resursele în mai multe direcții”. Chiar dacă recunosc că se așteptau să primească mai mult sprijin în România, reprezentanții organizației olandeze par hotărîți să continue investițiile în Bacău, cu accent pe domeniul social, în special pentru copii și tineri. (Codrin POP)
Lasă un răspuns