• pentru regiunea Nord -Est vor fi disponibile 3,3 milioane de euro • IMM-urile trebuie, însă, să îndeplinească anumite condiții • pînă la termenul scadent de depunere a proiectelor, 9 iunie 2003, a mai rămas foarte puțin timp
Ministerul Dezvoltării și Prognozei a lansat un o nouă componentă de finanțare nerambursabilă pentru întreprinderile mici, mijlocii și micro-întreprinderi. Este vorba de asistență financiară Programul PHARE 2001 – Schema de Coeziune Economică și Socială. Finanțările au ca țintă dezvoltarea afacerilor acestor întreprinderi. Ministerul a anunțat deja deschiderea licitațiilor pentru proiectele de investiții pe această componentă. Bugetul pus la dispoziție va fi de 16.870.000 de euro, din care 12, 65 milioane de euro sînt puse la dispoziție de Uniunea Europeană, iar restul de bugetul statului român.
Solicitanții trebuie să susțină 40% din valoarea proiectului
Proiectele pot fi depuse de întreprinderile funcționale mici și mijlocii, care au maxim 50 de angajați. Acestea trebuie să îndeplinească condiția de a fi înființate în perioada 1 ianuarie 2001 – 31 decembrie 2002, iar cifra de afaceri să nu depășească opt milioane de euro anual. De asemenea, un alt grup vizat este cel al micro-întreprinderilor, cu maxim nouă angajați și cifra de afaceri tot sub opt milioane de euro, care au luat ființă pînă la 31 decembrie 2002. Cu alte cuvinte, intenția Uniunii Europene este de a sprijini micile firme nou-înființate, dar și celor care vor să-și dezvolte afacerea și pentru care obținerea creditelor este dificilă. Totuși, participanții trebuie să susțină și ei proiectul cu 40% din valoarea cheltuielilor eligibile. Mai există două condiții restrictive, și anume ca întreprinderea respectivă să fie cu scop profitabil, iar în anul precedent să nu fi înregistrat pierderi operaționale. Important este că, de această dată, solicitările trebuie să fie individuale. Consorțiile nu sînt admise la această schemă.
Orașele din județul Bacău intră în zonele – țintă
Important pentru băcăuani este că proiectele se pun în aplicare în România în 11 zone țintă. În viziunea europenilor care asigură fondurile, zonele au două caracteristici: au fost afectate negativ de restructurarea industrială dar, în același timp, au potențial de creștere economică. Una dintre ținte cuprinde toate orașele județului, adică municipiile Bacău, Onești și Moinești, orașele Comănești, Buhuști, Tîrgu Ocna, Dărmănești, la care se adaugă stațiunea Slănic Moldova. Cum finanțările sînt asigurate după numărul locuitorilor din cele opt regiuni de dezvoltare, Regiunea Nord – Est va beneficia și acum de cea mai mare finanțare, adică 3.341.900 de euro.
Proiectele de finanțare trebuie axate pe anumite domenii
Sprijinul financiar va fi cuprins între 10.000 și 100.000 de euro pe proiect. Cu alte cuvinte, dacă un proiect are valoarea eligibilă totală de 100.000 de euro, PHARE vine cu 60.000 de euro, iar solicitantul trebuie să aibă el însuți 40.000 de euro și asta în numerar. „Nu se poate spune nici că este mult, nici că este puțin – ne-a spus Viorel Rați, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor din România. Pur și simplu depinde de nevoile fiecărei firme. Oricum, banii nu sînt niciodată de-ajuns nici în firmele mari, darămite în cele mici, așa că orice finanțare este binevenită. Mulți se plîng de contribuția pe care trebuie să o aibă în astfel de proiecte, dar europenii au standardele lor”.
Domeniile în care pot fi proiectele sînt industria prelucrătoare – cu excepția celei a tutunului, a băuturilor alcoolice, a armelor și munițiilor -, a construcțiilor, serviciilor de turism, producția de software și servicii de IT. Prin contract, se impune solicitantului ca în proiect să fie incluse servicii de consultanță, iar valoarea implicată să fie între 2 și 10 procente din costurile eligibile.
Ca și la alte componente, fondurile pot fi accesate prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est, cu sediul în Piatra Neamț. Termenul limită de depunere a proiectelor este 9 iunie 2003, dar din experiențele anterioare se știe că o lună nu este mult, mai ales că proiectele nu sînt ușor de întocmit. În această privință, europenii nu glumesc cînd este vorba de justificarea fondurilor, deci cei interesați ar trebui să se grăbească. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns