• pentru că au trecut pe sistemul de termoficare al CET, conductele și alte instalații din cele nouă centrale termice vor fi casate • în locul centralelor foarte vechi și ineficiente, CET va realiza nouă puncte termice complet automatizate • investițiile se ridică la aproximativ 100.000 de euro și trebuie terminate pînă în toamnă
Preluarea celor nouă centrale termice din administrarea Termloc în subordinea CET SA Bacău a devenit de joi, 1 mai, realitate. În perioada din preajma acestei date, reprezentanții celor două firme au trecut la inventarierea consumului de gaz, energie electrică și apă rece indicat de contoarele existente în centralele termice. „Primii pași vor fi să descongestionăm toate aceste spații. Practic, cazanele, conductele și toate celelalte instalații vor fi casate, pentru că nu sînt necesare în noua structură de funcționare a punctelor termice”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET SA Bacău. Timpul pe care instalatorii de la CET îl au la dispoziție pentru a realiza transformarea în puncte termice nu este deloc generos. Pînă în toamnă, firma va trebui să găsească o soluție de încălzire a celor aproximativ 7.600 de apartamente deservite de cele nouă noi puncte termice. Proiectul care a fost realizat prevede automatizarea completă a fostelor centrale termice 1, 2 și 3 Bacovia, URA, Neptun, Dacia, Bucegi, Gară și Nufărului. „Costul estimat pentru realizarea acestei investiții se ridică la aproximativ 100.000 de euro. În Consiliul de Administrație am aprobat finanțarea atît din fonduri proprii, cît și din alte surse a lucrărilor de modernizare. Intenționăm ca cele 42 de miliarde de lei care ne-au fost alocate din fondul special pentru continuarea lucrărilor la grupul energetic II să le redirecționăm spre investiții la cele nouă puncte termice. Pentru acest lucru avem nevoie de aprobarea Guvernului, care ar putea fi obținută o dată cu rectificarea bugetară preconizată pentru luna iulie sau august. Timpul este însă limitat, iar lucrările de reabilitare vor începe în perioada imediat următoare”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu.
În afara problemelor financiare care trebuie rezolvate, o altă chestiune la care responsabilii de la CET trebuie să găsească o rezolvare este alimentarea cu apă caldă pe perioada de vară a celor 7.600 de apartamente. „Încercăm să găsim o variantă de alimentare cu apă a locuințelor racordate la cele nouă puncte termice, pentru că nu putem lăsa toată vara băcăuanii fără apă. Condițiile termice din actualele centrale permit furnizarea apei calde, însă nu știu cît de eficientă ar fi această. În cazul în care va exista o posibilitate tehnică de furnizare pînă la inaugurarea punctelor termice automatizate, furnizarea va fi după programul pe care asociațiile îl solicitaseră”, a completat Drăgușanu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns