• Garda de Mediu a sancționat combinatul băcăuan de îngrășăminte chimice din cauza depășirii concentrațiilor de amoniac emise în atmosferă • de această dată, amenda a fost de 225 de milioane de lei, maximul prevăzut de lege • conducerea Sofert spune că emanațiile de amoniac au fost resimțite datorită umidității mari din atmosferă
Sofert Bacău a fost implicată la sfîrșitul săptămînii trecute într-un nou caz de poluare. În urma unor emisii de amoniac ce au depășit de aproape sase ori limita maximă admisă, societatea Sofert Bacău fost amanedată sîmbătă cu 225 de milioane de lei de Garda de Mediu. Marcel Moroșanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Bacău, ne-a declarat ieri că este cel de al doilea incident de acest gen în decurs de numai o săptămînă, în care a fost implicat combinatul de îngrășăminte chimice băcăuan. „Dacă în urma poluării semnalate acum cinci zile am aplicat o sancțiune de 150 de milioane de lei, de acestă dată am acordat amenda maximă prevazută de lege”, a precizat Marcel Moroșanu. Conducerea Sofert spune, însă, că incidentul s-a datorat umidității excesive din atmosferă înregistrată în cursul dimineții de sîmbătă. „Începem din nou aceleași discuții pe care le avem de ani de zile. Să se facă măsurătorile corect, și la intervale regulate de timp. Nu se poate ca într-un interval de numai o oră concentrația de amoniac din atmosferă să crească de cinci ori. Nu a fost vorba despre o defecțiune tehnologică. Întotdeauna cînd este ceață în atmosferă, gazele reziduale produse de instalații sînt antrenate de aerul umed către oraș sau către localitățile limitrofe, în funcție de direcția vîntului. Dacă ar fi fost vorba despre o defecțiune tehnologică, s-ar fi semnalat depășiri ale emisiilor de amoniac în atmosferă și ieri la prînz, după ridicarea ceții. Sîmbătă seară am încercat să contactăm pe cineva de la Garda de Mediu pentru a compara măusurătorile făcute de dimineață cu valoarea concentrațiilor de amoniac semnalate în atmosferă cîteva ore mai tîrziu. Nu am găsit pe nimeni. Abia ieri dimineață, inspectorii de mediu ai Sofert au reușit să facă măsurători comune împreună cu comisarii Gărzii de Mediu”, ne-a declarat Cornel Cîrnu, directorul demisionar al Sofert Bacău. El a precizat că, nu o dată, combinatul de îngrășăminte chimice băcăuan a fost acuzat că provoacă, în mod artificial, ceață pentru a acoperi depășirea concentrațiilor de amoniac emanate în atmosferă. „Nu deținem nici un fel de tehnologii de acest tip. Este vorba despre ceață naturală. În bună parte, frecvența apariției acesteia este datorată și lacurilor de acumulare aflate în vecinătatea Sofert. În momentul în care ceața coboară, antrenează cu ea și gazele reziduale emanate de instalațiile din combinat. Ceea ce trebuie știut este că aceste lacuri de acumulare au apărut mult după deschiderea combinatului de îngrășăminte chimice”, a mai afirmat Cornel Cîrnu.
Marcel Moroșanu pare să accepte însă destul de greu justificările conducerii Sofert. El ne-a declarat că Garda de Mediu este decisă să analizeze situația în care se află la această oră Sofert Bacău în cadrul unei dezbateri publice, la care să participe reprezentanții tuturor instituțiilor publice din oraș. „Am văzut că nu ajungem la nici un rezultat cu amenzile. Sofert Bacău trebuie să își reînoiască în această perioadă autorizația de mediu. Nu vom elibera această autorizație pînă nu vom vedea care vor fi rezultatele dezbaterii publice”, mai spune comisarul șef al Gărzii de Mediu.
Problemele semnalate acum de Garda de Mediu nu sînt deloc o noutate. Nu o dată combinatul de îngrășăminte chimice băcăuan a fost acuzat că se numără printre agenții economici cu cel mai ridicat grad de poluare din oraș. Ultima poluare a avut loc la începutul săptămînii trecute, cînd cetățenii din orașul Bacău abia dacă puteau zări la cîțiva metri din cauza ceții apărute în urma emisiilor puternice de amoniac. În plus, oamenii au fost obligați să stea în case, fiindcă mirosul puternic de amoniac făcea aerul de afară irespirabil. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns