• directorii spitalelor afectate de reducerea numărului de paturi se întîlnesc astăzi cu șefii DSP pentru a stabili programul reorganizării • încadrarea cu personal în funcție de numărul de paturi trebuie făcută după noi normative • deocamdată nu se știe dacă acest lucru ar însemna șomaj sau redistribuire pe posturi
Toate unitățile sanitare din județ care au fost afectate de reducerea numărului de paturi își vor desfășura activitatea, începînd din această lună, după noua structură aprobată de Ministerul Sănătății. Dispariția celor peste 500 de paturi din structura secțiilor spitalelor băcăuane nu se poate produce, însă, peste noapte. „Să scoți paturile din saloane este foarte ușor, însă noi nu trebuie să facem numai atît. Toate circuitele funcționale trebuie refăcute, iar spațiile rămase să fie redimensionate. Practic, restructurarea și reorganizarea se vor desfășura în mai multe etape”, a declarat dr. Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău. Pentru a stabili programul și etapele reorganizării după noua structură, conducerea DSP a programat pentru astăzi o întîlnire cu toți șefii unităților spitalicești din județ. Scopul acesteia este de a conveni asupra măsurilor care trebuie puse în practică.
O altă problemă delicată care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp este cea referitoare la personalul care își va desfășura activitatea în spitale, conform noii structuri de paturi aprobată de Ministerul Sănătății. Lucrurile sînt acum ceva mai dificil de rezolvat, întrucît au fost elaborate noi normative de personal, al căror conținut nu a fost încă analizat în detaliu de reprezentanții DSP Bacău. „Ordinul referitor la normativele de încadrare cu personal abia a ajuns la noi și încă nu am apucat să-l analizăm. Deocamdată nu știm dacă acest lucru va însemna dispariția unor posturi și rebistribuirea personalului din actuala structură”, ne-a declarat Adam Jofa, șef al departamentului Resurse Uname din cadrul DSP Bacău. În funcție de noile prevederi referitoare la încadrarea cu personal, conducerea DSP trebuie să analizeze locurile care se vor restrînge sau cele care vor apărea în cazul în care noile normative stipulează un număr mai mare de personal medical la patul pacienților. „Nu cred că se pune problema trimiterii în șomaj a actualilor salariați. Ce știm foarte sigur este că nu se vor face angajări. Pentru că înregistrăm deficit de personal în aproape toate structurile, salariații ale căror posturi vor fi restrînse vor fi redistribuiți”, ne-a declarat directorul Cornelia Cojocaru. Potrivit directorului DSP, probleme în ce privește posturile ar putea apărea la spitalele mici, cum ar fi cele de la Buhuși sau Podu Turcului. Deocamdată, singura modificare care a apărut după reducerea numărului de paturi este că unitățile spitalicești vor trebui să raporteze Casei de Asigurări de Sănătate în funcție de nou aprobata structură. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns