• cel mai mare complex al Agricolei, Suinprod Nicolae Bălcescu, riscă să fie închis din cauza rentabilității scăzute
După ce a promis marea cu sarea crescătorilor și procesatorilor de carne autohtoni, Guvernul a revenit asupra deciziei de majorare a taxei vamale de import la carne. Inițial, Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor a lansat ca dată de modificare a taxelor ziua de 1 iunie. Ulterior, termenul a fost devansat pentru începutul lunii mai. Acum, aceiași oficiali revin și spun că nu se procedează la nici o majorare. În prezent, taxa vamală la importurile de carne este de 20% și se preconiza că va fi ridicată la 45%. Dar, în numai o lună, datele problemei s-au schimbat. În astfel de condiții, complexele zootehnice devin nerentabile, pentru că nu-și acoperă costurile, iar procesatorii pot apela la alte resurse de materie primă.
Printr-un comunicat de presă, MAAP motivează că „nu este cazul luării unor măsuri privind regimul tarifar al importurilor, o creștere a taxelor vamale nefiind justificată de situația reală a pieței cărnii de porc”. Indiferent de motivațiile oficialilor, măsura lovește crescătorii de porci, mai ales pe cei care au ferme zootehnice. În astfel de condiții, cei care au ferme de profil își pun problema dacă să le mențină sau nu.
La nivelul județului, cele mai pregnante efecte se resimt la nivelul agricolei Internațional. Gigantul băcăuan are și ferme de creștere a porcilor și păsărilor, care de regulă merg sub costuri, pentru ca produsele să reziste pe piață. Dar, din punct de vedere strict economic, în condițiile actuale ele aproape nu-și justifică existența. „Evident că decizia ne va afecta și numai la modul negativ – ne-a declarat supărat președintele Agricolei, Gheorghe Antochi. Noi nu putem face nici o prognoză pe baza unor acte normative ce se schimbă de pe o zi pe alta”.
Șeful grupului alimentar a enumerat o serie de factori care-l trag înapoi ca firmă din cauza importurilor subevaluate în vamă. Este vorba de neacoperirea costurilor din fermele zootehnice, de presiuni asupra prețurilor din cauza cărnii ieftine din import – preț nejustificat de mic, în opinia sa -, în condițiile în care susținerile guvernamentale sînt insuficiente.
Complexul de porci de la Nicolae Bălcescu poate să dispară
La momentul actual, complexul de creștere a porcilor din comuna Nicolae Bălcescu, ce aparține firmei Suinprod, este cea mai mare fermă de creștere a rîmătoarelor din județ. Complexul aparține, pratic, Agricolei. Efectivele actuale sînt de circa 80.000 de capete. În acest moment, complexul trece printr-un proces de depopulare igienică, după care efectivele ar trebui refăcute. Dar este posibil și ca acest lucru să nu se mai întîmple. „Chiar dacă subvenția la carne de porc s-a majorat de la 4.000 de lei pe kilogramul în viu la 7.000 de lei, primirea ei este o chestiune de viitor – a spus șeful Agricolei. Eu tai astăzi animalul, dar primesc banii peste două luni. Iar hrana este necesară în fiecare zi. Și dacă ne uităm în Europa, este ușor de văzut ce susțineri au agricultorii în alte țări, în timp ce la noi lucrurile sînt așa cum sînt”. Cert este că firma nu poate proceda la vreo majorare a prețurilor la produsele din carne de porc, deoarece buzunarul cumpărătorului nu o permite. Mai mult, periodic se operează scăderi la unele sortimente. Conducerea gigantului alimentar băcăuan își pune serios problema dacă este cazul să mai refacă efectivele din complexul Suinprod. „Dacă facem balanța costurilor și a veniturilor, ieșim clar în pierdere – spune președintele Antochi. În plus, astfel de complexe trebuie să îndeplinească anumite condiții sanitar-veterinare și de mediu. Pentru respectarea lor se cer investiții și modernizări, dar cînd carnea de porc de import este ieftină, mai că nu merită”. Grupul de firme nu ar rămîne fără materie primă, așa cum și alții au carne fără să aibă ferme zootehnice. Numai că, pe termen lung, deciziile de acest fel s-ar putea să coste, pentru că și exportatorii din alte țări ar putea profita atunci de faptul că nu avem resurse interne și ar impune prețul. Deocamdată, însă, importăm carne de porc mai ieftină decît cea din țară. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns