Inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) Bacău au oprit temporar de la vînzare, în cursul unui control derulat zilele trecute, marfă în valoare de aproape un miliard de lei. Ei au verificat modul de informare a consumatorilor cu privire la echipamentele care se asamblează după achiziționare. „Am urmărit îneosebi mobilierul pentru copii, de genul leagănelor, scărițelor, saltelelor de apă sau țarcurilor, a articolelor decorative de tipul lumînărilor ornamentale, precum și a bicicletelor”, ne-a declarat Sorin Elisei, inspectorul șef al OJPC Bacău. În privința mobilierului pentru copii, au fost verificați doi agenți economici la care s-au constat abateri de informare privind producătorul, adresa, instrucțiuni de montare-demontare netraduse în limba română, certificate de garanție incomplete sau fără menționarea societatea care asigură service-ul. „La lumînările ormanamentale am verificat șapte agenți economici, unde am descoperit că erau comercializate fără avertizările medicale care se impun pentrtu astfel de produse. Mă refer la utilizarea lor cu precauție în preajma persoanelor care suferă de astm bronșic, cărora le-ar putea provoca o criză, sau a copiilor”, a spus Elisei.
Nici la bunurile de folosință îndelungată, cum ar fi bicicletele, nu era totul în regulă. Abaterile vizau în general modul de întocmire a certificatelor de ganație și lipsa specificațiilor cu privire la firma care asigură service-ul post garanție. „De asemenea, la firma Nicomax SRL se eliberau certificate de garanție, dar numai pentru 12 luni, cînd reglementările în vigoare spun că minimul de garanție pentru astfel de produse de folosință îndelungată este de 18 luni”, a mai precizat inspectorul șef.
În timpul verificărilor, inspectorii s-au confruntat și cu situații amuzante. La două magazine din mediul rural care vindeau biciclete, comercianții voiau să fie la punct cu tot ce înseamnă reglemetări în materie de informare a consumatorului. Așa că ei au specificat pe documente că produsele sînt în conformitate cu prevederile HG/394/1995. Aparent totul este în regulă, numai că hotărîrea care era menționată pe documentele celor două magazine făcea referire la produsele alimentare. În urma controalelor, inspectorii au amendat 15 agenți economici cu suma de 19 milioane de lei și au oprit temporar de la comercializare, pînă la remedierea deficiențelor constatate, marfă în valoare de 961 de milioane de lei, în general biciclete și țarcuri pentru copii. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns