Programele de finanțare externă sînt departe de a se fi epuizat. Una dintre schemele de granturi PHARE aflată în lansare se adresează exclusiv micro-întreprinderilor, înființate pînă la 31 decembrie 2003, și firmelor mici și mijlocii, înființate între 1 ianuarie 2001 și 31 decembrie 2003. Nu se admit consorții cu autoritățile locale sau cu organizațiile non-guvernamentale.
Scopul declarat al schemei de finanțare este susținerea dezvoltării IMM-urilor nou-înființate din zonele țintă. În cazul județului Bacău, zonele țintă sînt toate orașele, la care se adaugă stațiunea Slănic Moldova. Dar unele dintre condițiile impuse sînt cît se poate de restrictive. De exemplu, firma care solicită finanțarea nu trebuie să nu aibă pierderi de nici un fel pe anul precedent. Dar dezvoltarea unei societăți comerciale presupune și investiții, care pot grea asupra bilanțului financiar-contabil. Deși nu sînt pierderi operaționale, firmele respective nu sînt eligibile. O altă problemă este legată de numărul de angajați. El nu trebuie depășit pînă nu se semnează contractul de finanțare. Or, de la data licitației deschise și pînă la aprobarea finanțării trec uneori mai mult de șase luni. Cu alte cuvinte, cel care solicită banii nu trebuie să se bazeze pe ei în viitorul apropiat și nici să nu se dezvolte și să angajeze oameni. Pe de altă parte, o firmă cu sediul în orașele respective nu poate folosi banii decît strict în localitate, în timp ce o firmă cu sediul într-o comună are același drept, cu condiția să aibă o filială, un punct de lucru în oraș, iar proiectul să vizeze acea localitate. „Sînt condițiile autorității contractante, nu noi le punem, deci ele nu se negociază”, a spus Cristian Toinug, reprezentantul Eco Des.
Finanțările trebuie să fie îndreptate spre industria prelucrătoare – mai puțin cea a alcoolului și tutunului, arme și muniții -, servicii hoteliere, construcții și producție de software și IT. Trebuie reținut că în contrucții poate fi vorba de reabilitarea și repararea construcțiilor existente, nu de înălțarea altora noi. Regiunea Nord Est are cea mai mare finanțare, 3.341.000 de euro, partea nerambursabilă. Dar trebuie reținut că și solicitantul trebuie să vină cu 40% din valoarea totală a proiectului depus și numai în numerar, o altă condiție care pune bețe-n roate. Sumele nerambursabile pot fi cuprinse între 10.00 și 100.000 de euro.
Programul ACCES, o altă modalitate de finanțare a programelor sociale
Un nou program cu finanțare europeană se desfășoară în această perioadă și are ca termen limită partea a doua a lunii mai. Este vorba de programul Societatea Civilă 2001 – ACCESS, componenta „Social”. Solicitanții trebuie să fie organizații neguvernamentale sau non-profit, însă ele pot avea drept parteneri autoritățile publice, instituții publice și/sau cu alte organizații neguvernamentale nonprofit. În schimb, această metodă de finanțare încurajează parteneriatul cu autoritățile publice sau alte instituții publice.
Unul dintre obiectivele proiectelor de finanțare trebuie să fie integrarea persoanelor și a grupurilor expuse riscului de a fi marginalizate din punct de vedere economic, social sau politic. „Ni se pun la dispoziție tot felul de resurse financiare europene – ne-a spus Claudia Butuc, reprezentanta Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est în Bacău (organism care coordonează multe dintre programele respective – n.r.). Important este însă să fie și accesate, altfel nu-și ating scopul”.
În această componentă ACCESS se urmărește inițierea, extinderea și îmbunătățirea serviciilor sociale integrate, inclusiv de sănătate, în zone unde nevoile specifice acestor grupuri nu sînt acoperite corespunzător. Un alt obiectiv specific este implicarea organizațiilor neguvernamentale și non-profit în formularea și/sau implementarea unor politici eficiente în beneficiul persoanelor și grupurilor menționate. Bugetul total este de aproape 3,4 milioane de euro.
Un proiect se poate adresa unui singur obiectiv specific sau ambelor obiective. Fiecare proiect trebuie să se înscrie într-una dintre cele două secțiuni. Prima se adresează și localităților rurale, și celor urbane, la un buget de 2.000.000 de euro. Cealaltă vizează numai orașele. Contribuția Uniunii Europene poate fi între 10.000 și 150.000 de euro pe proiect, dar nu va depăși 90% din valoarea totală eligibilă. Diferența trebuie acoperită din resursele proprii ale solicitantului și/sau partenerilor, sau din alte surse decît bugetul UE. Cele zece procente din totalul costurilor eligibile trebuie să fie în natură și/sau în numerar. În nici un caz, contribuția în natură nu va putea depăși 5% din totalul costurilor eligibile.
În această componentă vor fi finanțate proiecte care vizează inițierea, extinderea și îmbunătățirea serviciilor sociale integrate, inclusive de sănătate, în zone unde nevoile specifice ale persoanelor și grupurilor marginalizate nu sînt acoperite corespunzător. De asemenea, se mai susțin proiecte care contribuie la formularea și/sau implementarea unor politici eficiente în beneficiul grupurilor țintă menționate. Durata unui proiect este de maximum nouă luni. Termenul limită pentru primirea cererilor de finanțare pe această componentă este 19 mai 2003, ora 16.00. Cererile de finanțare trebuie trimise într-un plic sigilat, prin poștă, curier sau se depun personal (în acest caz, o confirmare de primire, semnată și datată, va fi înmînată persoanei care depune cererea de finanțare) pe adresele Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile din București.
Lasă un răspuns