• din cauza temperaturilor foarte ridicate, numărul internărilor a crescut foarte mult, iar în saloanele supraaglomerate bolnavii stau cîte doi sau trei în pat • zăpușeala din saloane i-a determinat pe unii bolnavi să doarmă pe holuri • ca să poată respira, bolnavii udă draperiile din oră în oră și își aduc ventilatoare de acasă
Cele opt saloane din cadrul Secției de Cardiologie a Spitalului Județean Bacău arată, zilele acestea, ca bazele pentru refugiați. Pentru că numărul internărilor a crescut foarte mult după încălzirea bruscă a temperaturilor, cele 70 de paturi din secție au devenit insuficiente în comparație cu problemele de sănătate ale băcăuanilor. Pentru că în cazul cardiacilor internările nu pot fi amînate, medicii se văd nevoiți să interneze bolnavii, chiar dacă în saloane stau deja cîte doi pacienți în pat. „Adresabilitatea în secție este mărită în mod semnificativ din cauza temperaturilor ridicate. Zilnic, cel puțin 30 de bolnavi vin în secție pentru tratament, iar cei care prezintă stări grave sînt internați”, ne-a declarat dr. Dan Grigoriu, medic cardiolog în Spitalul Județean Bacău.
Faptul că în Secția de Cardiologie bolnavii stau mai tot timpul cîte doi în pat nu reprezintă o noutate pentru nimeni, situația fiind înregistrată aproape în orice anotimp. Situația a devenit acum de-a dreptul disperată pentru că pe un singur pat stau, în majoritatea cazurilor, cîte trei bolnavi. „Nu avem nimic cu personalul, dar cei de la Minister ar trebui să vină să vadă în ce condiții stăm. Eu stau în pat cu un bărbat care are 150 de kile. Cum să încăpem amîndoi ?”, ne-a declarat indignat Aurel Campău. Pentru că nu mai încap să stea în pat, bolnavii au găsit o soluție provizorie să doarmă măcar noaptea relaxați. „Ziua ne plimbăm pe culoare și stăm pe unde apucăm, iar noaptea dormim pe hol, pe bănci sau pe saltele”, completează lista nemulțumirilor un bărbat mai plinuț, în vîrstă de apoape 50 de ani. Soluția găsită de bolnavi de a dormi pe holuri este acum mai ușor de pus în practică, întrucît în Secția de Cardiologie vor fi schimbate saltelele, iar cele noi stau depozitate pe holul secției.
Faptul că saloanele sînt supraaglomerate crează și alte inconveniente în rîndul bolnavilor cardiaci. Aerul în micuțele saloane devine, în jurul prînzului, dar și noaptea, irespirabil. „Cu excepția salonului de terapie intensivă, nici un alt salon nu are aparat de climatizare. Îi îndemnăm pe bolnavi să-și aducă de acasă ventilatoare. Pentru a mai scădea temperatura îi mai punem pe bolnavii care pot face mișcare să ude draperiile și să le pună din nou la geamuri”, a mai spus doctorul Grigoriu. De altfel, udatul draperiilor a devenit sportul favorit al cardiacilor care ar fi dispuși să stea toată ziua cocoțați la geamuri pentru ca temperatura în saloane să scadă măcar cu un grad.
Pentru a evita situațiile neplăcute în care trebuie să se interneze în spital, în saloane supraaglomerate, medicii le recomandă bolnavilor care suferă de afecțiuni cardiace să consume minimum trei litri de apă pe zi și să evite expunerile la radiațiile solare, în jurul amiezii. Mențiuni speciale sînt făcute pentru cei care consumă cafea și băuturi alcoolice, care consumînd în cantități însemnate aceste lichide își asumă un pericol de complicații vasculare irațional. Medicii mai spun că ideile larg răspîndite ale autoterapiei prin contagiune cu experiența din vecini sînt complet neproductive. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns