După cum am precizat în repetate rînduri, ziarul nostru și-a deschis larg paginile către cititorii săi, cărora le-a pus la dispoziție spațiul necesar publicării sesizărilor, sugestiilor, luărilor de poziții față de situații, împrejurări, evenimente ce țin de viața colectivității. Fiecare scrisoare trimisă la redacție, intervențiile directe și discuțiile purtate cu redactorii publicației și-au găsit reflectarea în cuprinsul acestei rubrici. Am contat, și contăm în continuare, pe obiectivitatea dumneavoastră, pe sinceritate și corectitudine. Pentru că minciuna, neadevărul, exagerarea, interesul nejustificat, dar mascat de un fals adevăr, nu pot decît să deturneze scopul intervenției publice, să lezeze, uneori grav, interesele anumitor persoane și, la fel de grav, imaginea unor instituții ale statului. Aceste criterii le-am luat în considerare și atunci cînd am publicat, integral, scrisoarea primită de la Hurjui Gheorghe, originar din satul Hăghiac-Burdusaci, comuna Răchitoasa, dar cu domiciliul în municipiul Focșani. Petiționarul nostru își exprima nemulțumirea și dezacordul față de modul cum au fost tratate intervențiile sale la mai multe instituții de stat, băcăuane, avînd drept motivație tergiversarea soluționărtii unor probleme legate de recunoașterea unor drepturi de proprietate dobîndite prin succesiune și în temeiurile legilor fondului funciar. Aveam să constatăm, însă, că principiul „încrede-te în celălalt”, pe care-l aplicăm fără abatere de aproape un an de zile, nu are decît o acoperire parțială în cazul respectiv. Iată răspunsul, probat de copii ale documentelor la care se fac referiri, primit în urmă cu două zile de la Prefectura Bacău:
„Către, redacția cotidianului ZIARUL de BACĂU;
Referitor la articolul „Tăcerea autorităților”, apărut în nr. 98 din 2 mai a.c., dorim să vă facem cunoscut faptul că autorul scrisorii, domnul Hurjui Gheorghe, din satul Hăghiac-Burdusaci, județul Bacău, s-a adresat Prefecturii județului Bacău pentru a-și clarifica situația privind dreptul de proprietar în conformitate cu legile nr.18/1991, nr. 169/1997 și nr. 1/2000. Petentul a primit răspuns în termen la toate solicitările adresate instituției noastre. Pentru a nu exista nici o îndoială din partea cititorilor, vă trimitem copie xerox după acestea. Ne rezervăm dreptul să subliniem faptul că instituția Prefecturii nu se regăsește în rîndurile care preced scrisoarea domnului Hurjui și care aparțin redacției: „…încălcări și nerespectări ale legilor (…), atitudini de compromis, ori pur și simplu de neimplicare din partea autorităților investite cu responsabilități clare și precise”.
În virtutea unei corecte informări, considerăm că era necesară o simplă solicitare de verificare a veridicității celor scrise de domnul Hurjui.
Cu speranța că veți reconsidera aprecierea făcută la adresa Prefecturii privitor la modul de rezolvare a petițiilor, vă asigurăm de întreaga noastră deschidere și de dorința de a avea în continuare o bună colaborare, în interesul cetățenilor și al cititorilor cotidianului ZIARUL de BACAU. Biroul de presă”.
Pentru confirmarea precizărilor din acest răspuns, vom menționa următoarele documente: scrisorile-răspuns nr. 87987 din 24.X.2001 și nr. 101257/08.XI. 2001ale Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor; adresele nr. 3437/4760 din 31.01.2003 și nr. 910 din 24.04.2003 ale Oficiului județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie Bacău, trimise spre soluționare de către Prefectura Bacău.
Față de situația prezentată, considerăm că dumneavoastră, domnule Hurjui, vă faceți vinovat de nesinceritate prin dezinformare. Nu prin mascarea ori truncherea adevărului veți ajunge la rezultatul pe care vi-l doriți. Este un procedeu pe care nu-l agreăm, drept pentru care vom fi rezervați la viitorele (posibile) intervenții pe care le veți face la ziarul nostru. (Rubrică redactată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns