Florin Lozincă, patronul magazinului „Pescarul Român” situat în Piața Mioriței din Municipiul Bacău, propune pentru această săptămînă două tipuri de nade și momeli. Este vorba despre boabele de porumb și despre tradiționala mămăligă. Astfel, porumbul, în diferite forme – natural, fiert, în lapte sau conservat cu arome de vanilie, anason etc – este foarte utilizat în pescuitul plăticii, carasului și crapului. Este o momeală foarte bună, ieftină și la îndemîna oricui. Boabele de porumb fierte constituie una dintre cele mai bune nade la pescuitul crapului. Există mai multe feluri de a prinde boabele în ac, însă cea mai eficientă este cea tip boiless, numită și „la fir de păr”. Pentru asta se folosește un fir textil de 0,10 – 0,20. Important este să lăsăm după nod o prelungire de circa zece centimetri, pe care o vom atașa cu ajutorul unui ac una sau mai multe boabe de porumb. După atașarea boabelor pe firul de păr trebuie să rămînă între prima boabă și curbura cîrligului aproximativ trei centimetri, iar în buclă să introducem un varniș pentru a bloca boabele să nu cadă la aruncare.
Mămăliga
Calitatea principală a unui cub de mămăligă este rezistența la aruncare. Cel mai bine este să folosim apă de baltă, apă plată, sau să lăsăm apa de la robinet două zile într-un vas. Mult mai bun este mălaiul negrisat. Pentru momeală se cerne, iar pentru nadă se lasă necernut, deoarece fragmentele de coajă au aromă de porumb. Mămăliga se face doar în vasul în care facem de obicei mămăligă, deoarece peștele este sensibil la prăjeli și alte mîncăruri. Se pune făină astfel încît să se formeze un terci care se lasă la fiert circa o jumătate de oră. Se pun colorant și arome în cantități mici pentru a nu înmuia mămăliga. Ținînd cont că un pește are mirosul mai dezvoltat decît un cîine, aroma doar o sesizați. După 20 de minute de fiert la foc mic începem să adăugăm mălai și să mestecăm pînă se ajunge la consistența dorită (făcălețul trebuie să iasă curat). Dacă vrem să facem cuburi, după ce am scos mămăliga o frămîntăm și facem niște turte de mărimea cubului dorit. Apoi le punem la fiert în ceaun pînă se ridică la suprafața apei. Le scoatem și le tăiem la dimensiunea dorită. Putem să le punem apoi în borcănele cu diferite arome. Dacă mămăliga vă cade din cîrlig, puteți să o amestecați cu „mămăligă instant”, pe care o găsiți în magazinele de specialitate. Fir întins!
Lasă un răspuns