Sîmbătă, 17 mai
Pomenirea Sfîntului Apostol Andronic și a Sfintei Iunia
Sfîntul Apostol Andronic a fost unul dintre cei șaptezeci de Apostoli ai Domnului și, împreună cu Sfînta Iunia, era rudă cu Sfîntul Apostol Pavel. L-a vestit pe Hristos în multe locuri. Împreună cu Iunia, ajutătoarea și ruda sa, au întemeiat biserici, au izgonit duhurile necurate, au tămăduit bolnavi și au adus alinare și nădejde în sufletele celor horopsiți. Despre cei doi Sfinți se mai știe că au suferit în temniță, împreună cu Apostolul Pavel și că, în călătoriile lor, au ajuns pînă la Roma, unde au vestit, împreună cu alți Apostoli, cuvîntului lui Dumnezeu.
Duminică, 18 mai
Pomenirea Sfinților Mucenici Petru, Dionisie, Andrei, Pavel, Venedim, Paulin, Iraclie și Cristina
În timpul prigoanei contra creștinilor începută de împăratul Decius, a fost prins Sfîntul Petru, din orașul Lampsac. A fost silit să jertfească zeiței Afrodita, dar n-a vrut să se supună. Ca urmare, i s-a tăiat capul.
Despre Sfinții Pavel și Andrei se știe că erau originari din Mesopotamia și slujeau în armata imperială. Fiind trimiși la Atena, li s-a încredințat paza lui Dionisie și a Cristinei, care erau închiși pentru credința în Hristos. Ostașii au încercat să o silească pe Sfînta Cristina să se desfrîneze, însă ea nu s-a înduplecat. Mai mult, la cuvintele ei, ostașii și-au schimbat gîndul și au mărturisit pe Hristos. Drept urmare, și ei și Dionisie au fost uciși și îngropați de mulțimea pietrelor aruncate de popor asupra lor, ca hulitori de zei, iar Sfintei Cristina i s-a tăiat capul.
Despre Sfinții Iraclie, Paulin și Venedim se știe că erau din Atena și că propovăduiau cuvîntul Evangheliei, îndemnînd pe păgîni să se întoarcă la Hristos, lăsînd deșertăciunea idolilor. Pentru aceasta, au fost prinși și duși la dregător, care, după ce i-a bătut cumplit și i-a supus la chinuri, a poruncit să li se taie capetele.
Sinaxar romano-catolic
Sîmbătă, 17 mai
Pomenirea Sfîntului Pascal Baylon
Sfîntul Pascal s-a născut la 16 mai 1540, în localitatea Torre Hermosa din provincia Aragonia – Spania. Și-a trăit viața de mănăstire ca portar, dar este considerat „teolog” al Sfintei Euharistii, nu numai pentru disputele pe care le-a susținut cu calvinii, în timpul unei călătorii prin Franța, dar și pentru scrierile rămase de la el. A murit în anul 1618 la vîrsta de 53 de ani, iar în 1618, a fost proclamat „Fericit”, iar în 1690, a fost declarat Sfînt.
Duminică, 18 mai
Pomenirea Sfîntului Ioan I
Amintirea Sfîntului Ioan I este strîns legată de drama socio-politică a lui Teodoric cel Mare, regele ostrogoților. De loc din Toscana, a ajuns pe scaunul Sfîntului Petru după Papa Ormisda, la 15 august 523. A fost constrîns de Teodoric, care era eretic arian, să meargă la Constantinopol și să ceară împăratului să revoace decretul de închidere a bisericilor ariene. Papa a fost primit în capitala Bizanțului cu onoruri deosebite. Justin a fost de acord să restituie arianilor bisericile pe care le închisese, dar a insistat să fie lipsiți de orice drepturi arianii care s-au convertit la creștinisim și acum voiau să redevină ariani. Această restricție l-a înfuriat pe Teodoric, care a dat poruncă să fie uciși doi oameni politici importanți creștini. Cînd Ioan I s-a întors, a fost prins și aruncat în închisoarea din Ravena, unde a murit în 526 în urma torturilor la care a fost supus. (C.Gh.)
Lasă un răspuns