Inspectorul șef al Oficiului Județean pentru Protecția
Consumatorului (OJPC), Sorin Elisei, este un fan, dar și un
practicant înrăit al tuturor celor ce țin de partea aplicativă a științei.
Cu alte cuvinte, Elisei este un electronist și un mecanic auto îndîrjit.
Încă de copil, din momentul în care a descoperit mirajul unui montaj
electronic, actualul inspector șef al OJPC și-a dorit din tot sufletul să
se facă electronist. „Pasiunea asta nu mi-a trecut nici acum. Încă
mai păstrez prin tot felul de cutii cu montaje executate de mine.
Făcusem o adevărată pasiune și primul lucru pe care l-am reparat a
fost televizorul. Totul a fost bine cu excepția faptului că m-am
curentat de cîteva ori. Dar mi-a prins bine, pentru că așa nu mai
sufăr de reumatism”, ne-a spus Sorin Elisei. Mai nou, el și-a mai
descoperit o pasiune, înrudită cu electronica: mecanica auto. Cel mai mult are de suferit de pe urma noului hobby mașina personală, o Dacie.
La fel de iscusit se declară și șeful Vămii Bacău, Vasile Șoiman. „Eu sînt de profesie inginer electronist și chiar nu am probleme în acest domeniu. Cunosc tot ce ține de partea electronică. Este adevărat nu știu care sînt toate abilitățile cu care este dotat de exemplu telefonul meu mobil, dar nu pentru că nu aș cunoaște care sînt funcțiile butoanelor, ci pentru că nu prea agreez telefonul mobil, despre care sînt convins că face rău. Îl țin departe de mine, numai pe «silent», să nu mă streseze soneria, și vorbesc la el cît mai puțin posibil”, spune Șoiman. În rest, calculatorul îi este prieten, iar telecomenzile aparaturii audio-video nu mai au demult secrete pentru el. Și secretarul municipiului Bacău, Dumitru Popa, spune că nu stă foarte rău la acest capitol. „În ceea ce privește funcționalitatea butoanelor, la unele știu, la altele, nu. Cel mai mult îmi dă de furcă mașina. La astea de acum nu mai merge cu ciocanul și șurubelnița împrumutată din vecini. Trebuie să mergi la service să te rezolve un specialist, altfel riști ori să nu mai poți ieși din mașină, ori pur și simplu să nu ți se mai deschidă ușile”, spune cu năduf Popa. În rest mai apelează la soție dar mai ales la copil, care este mare meșter într-ale butonatului.
Nu la fel de pricepuți se declară medicii veterinari. Florin Velisar, directorul Direcției Sanitar Veterinare Bacău, recunoaște, fără prea multă tragere de inimă, că nu știe funcțiile butoanelor telefonului său mobil decît în proporție de 45 %. „Și la calculator păstrez cam aceeași proporție. În ceea ce privește telecomenzile, le butonez de prea multă vreme ca să nu le fi învățat utilitatea”, spune Velisar. Subordonatul lui, doctorul Gheorghe Vlad, nu se dă în lături să-și recunoască nepriceperea. „Dar nu în domeniul electronicii. La astea sînt în mediul meu. am calculator, telefon mobil, nu am treabă cu ele. Nu mă pricep la fete, asta-i problema”, spune mucalit medicul veterinar.
Atleta Doina Melinte recunoaște că este „atehnică” de la natură. „Nu mă pricep nici să-mi accesez calculatorul pentru a-mi lua de acolo datele care-mi trebuie” spune, amuzată, Doina Melinte. Fosta glorie a sportului nu are, însă, probleme cu telefonul mobil și telecomenzile. Poate și datorită faptului că a fost printre primii băcăuani sau poate chiar români, care au avut în casă aparatură audio-video de ultimă generație, încă de pe vremea lui Ceaușescu. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns