Statul vrea să sechestreze temporar bunurile cooperației
După 26 de tentative eșuate de naționalizare prin ordonanțe de urgență a sistemului cooperatist, Guvernul a pasat către Parlament, printr-un proiect de lege, rezolvarea acestei probleme. Astfel, Executivul a aprobat un proiect de lege privind organizarea și funcționarea cooperației, ce urmează a fi aprobat de către Parlament. Actul normativ se aplică tuturor formelor de cooperative,
meșteșugărești, de consum, de distribuție, de muncă, agricole, de transporturi, de locuințe, forestiere etc. Dacă va fi aprobată în forma votată de Guvern, legea va obliga sistemul cooperatist la mari cheltuieli, deoarece toate organizațiile locale trebuie reînregistrate în maximum șase luni, cele județene, în 12 luni, iar cele naționale, în 18 luni. În județul Bacău activează peste o sută de organizații cooperatiste. „Transformarea din organizații cooperatiste în societăți cooperative înseamnă o cheltuială foarte mare pentru fiecare unitate în parte, deoarece costă cîte șase milioane de lei transformarea la Registrul Comerțului, ca să nu mai spun de alte formalități care se impun”, declară Gheorghe Lazăr, președintele Federalcoop, organizație care are 44 de cooperative asociate. De asemenea, președintele Lazăr apreciază că „vom fi nevoiți să apelăm la unele fuziuni, în afara celor dictate de piață, pentru a mai elimina din cheltuielile cu transformarea”.
Conform președintelui Lazăr, proiectul de lege prevede unele incompatibilități, dar care erau menționate și în vechea legislației a cooperației de consum. Astfel, membrii consiliului de administrație al unei societăți cooperative nu vor putea fi acționari, administratori, directori executivi sau cenzori la alte societăți comerciale care au același obiect de activitate. De asemenea, soțul, soția, precum și rudele și afinii administratorilor, pînă la gradul al treilea inclusiv, nu vor putea fi membri în același consiliu de administrație.
În privința regimului juridic al bunurilor aflate în proprietatea acestor societăți, actul normativ prevede că orice înstrăinare sau transmitere a dreptului de folosință a imobilizărilor corporale se poate realiza numai cu plată. Membrilor cooperatori care participă la licitație li se poate acorda dreptul de preferință, în cazul unor oferte egale, la cumpărarea sau preluarea în folosință a clădirilor ori terenurilor. Proiectul de lege interzice societăților cooperative să-și vîndă din bunuri timp de 9-18 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ. „Interdicția de a exercita dreptul de dispoziție asupra bunurilor dintr-o proprietate privată nu poate fi altfel percepută decît ca o flagrantă încălcare a unui drept fundamental, recunoscut de Constituția oricărui stat de drept”, arată Gheorghe Lazăr. El preconizează că sistemul cooperatist se va folosi de toate „pîrghiile” pentru a optimiza acest proiect de lege, atunci cînd va fi dezbătut de Legislativ. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns