• Direcția Silvică a exclus două firme din licitațiile publice care urmează
Licitațiile de masă lemnoasă desfășurate ieri au demonstrat că Direcția Silvică pare hotărîtă să facă ordine în desfășurarea acestora. Inginerul-șef al instituției, George Brăiescu a exclus două firme pentru următoarele etape de atribuire a buștenilor. Conform regulamentelor, cei care participă la o astfel de procedură trebuie să se gîndească bine ce vizează, fie în cardrul partizilor de lemn pe picior – care urmează să fie tăiate din pădure -, fie în cazul celor tăiate și fasonate. Societățile Katanga și Dabfor au ignorat aceste reguli și s-au înscris ieri în licitații din care s-au retras înainte măcar ca acestea să se desfășoare.
Katanga și Dabfor au două etape de licitare de stat pe tușă
Chiar de la începutul licitației, Katanga a declarat că se retrage la două loturi de masă de lemn fasonat. „Cred că am avut destulă răbdare – a spus iritat inginerul-șef al Direcției Silvice, George Brăiescu, șeful comisiei de licitație -, iar noi am scos anumite loturi de lemn la licitație în condițiile în care am avut semnale că prezintă interes. Dacă vă înscrieți ca să vă retrageți, deja este neseriozitate. Cel puțij pentru următoarele două etape de licitare a masei lemnoase sînteți suspendați”. Prima dată a fost vizată doar firma Katanga SRL, dar, ulterior, Dabfor a avut aceeași soartă.
„Noi nu spunem că loturilesoase la licitație sînt grozave – spune inginerul-șef al instituției -, dar, deja sîntem puși în încurcătură de astfel de manevre. Pînă la urmă, exploatam noi lemnul și îl valorificam ulterior. Așa, am întîrziat o lună de zile, timp în care nu garantează nimeni că nu se vor exista fenomene negative în aceste loturi. Nu cerem altceva decît seriozitate”. Cele două societăți comerciale au interdicție două etape de licitare, iar pe viitor se va vedea ce se va mai întîmpla.
Lemnul de foc, licitat mai ceva decît cel de cherestea
Litarea masei lemnoase pe picior a mai adus cîteva surpruze. Astfel, ocoalele silvice de ma înălțimi mari, cum este cazul la Comănești, nu au avut solicitanți, chiar dacă a fost vorba de loturi de fag. În schimb, lemnul de foc a fost mai disputat decît cireșul fasonat. La un lot de lemn de cireș aflat deja în depozite nu s-au găsit doritori, deși trebuie spus că prețul de 4,5 milioane de lei pentru un metru cub nu era chiar mic, dar nici ieșit din comun. Dar, de această dată, CPL Cleja, unul din principalii solicitanți, nici nu s-a prezentat la licitație.
Cu totul alta a fost situația la rărituri, adică, mai pe românește, la lemnele de foc. Aici bătălia a fost mai puternică decît la loturile de masă lemnoasă pe picior pentru cherestea și furnir. Toate au avut cîte 5-6 ofertanți. Deși se înscriu de multe ori în categoria asociațiilo9r familiale, bătălia pe care o poartă pentru anumite parcele este la fel de dură ca a marilor agenți economici. Iată cîteva exemple. Un lot de 909 metri cubi de fag, lemn de foc din raza Ocolului Silvic Comănești a fost aprig disputat de firme. În final, a cîștigat Vortex SRL, dar prețul s-a dus de la 156.000 de lei/mc la 412.000 de lei/mc. Cu alte cuvinte, lemnul de foc a fost prețuit la preț de buștean fasonat. O altă partidă de lemn de foc de la Ocolul Silvic Sascut a fost adjudecată de firma Panforest la 480.000 de lei, la mare luptă cu Impuls SRL, dar prețul a urcat așa de sus de la 240.000 de lei/mc, adică a atins tot dublul valorii de pornire. Un lot de tei s-a ridicat de la 350.000 de lei la 638,000 de lei. În unele cazuri, a fost vorba de firme din județul Vrancea, care duc acum lipsă de lemn. Chiar și în aceste condiții, oficialii Direcției Silvice au atras atenția că prețurile ridicate și neplata banilor duce de acum înainte la excluderea din licitații. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns