• operațiunea va fi executată de o firmă din Iași
La sediul Direcției Fitosanitare s-a ținut zilele trecute o licitație de atribuire a executării operațiunii de combatere a ploșniței cerealelor. Anul acesta, atacul dăunătorului a fost mai puternic, motiv pentru care s-a cerut și s-a obținut sprijin guvernamental pentru operațiunile de distrugere.
Păioasele au suferit un atac puternic al ploșniței cerealelor
Condițiile agro-meteorologice deosebite din primăvara acestui an au favorizat mai mult ca în alți ani atacuri ale unor paraziți și boli, mai ales la păioase. Temperaturile deosebit de ridicate și umiditatea scăzută au determinat dezvoltarea unor specii care în mod curent nu au acum perioada optimă. Astfel, grîul, secara, orzul etc. sînt ținta atacurilor ploșniței cerealelor. Analizele făcute în teren de specialiștii Direcției Fitosanitare, împreună cu cei ai Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară, arată că procentul în care sînt afectate culturilor diferă, dar în anumite zone
ale județului culturile sînt afectate în proporție de peste 30%.
Insectele au atacat plantele în creștere, așa încît paguba poate ajunge la 500-600 de kg la hectar. La o producție de grîu estimată de 2.500-3.500 de kg/ha – adică un an prost pentru păioase – pierderile nu sînt tocmai mici.
Inițial, Direcția Fitosanitară a recomandat agenților economici efectuarea tratamentelor specifice cu anti-dăunători de tipul Regent, Clipso, Samurai etc., care au acțiune combinată: șoc și sistemică. Aceștia sînt relativ scumpi – tratarea unui hectar de cultură costă 700.000- 800.000 de lei -, cheltuiala se justifică datorită faptului că aceste substanțe rămîn în jur de trei săptămîni pe plante și au eficacitate și acolo unde nu s-au făcut pînă acum. Cum lucrurile stau prost și financiar în agricultură, s-a apelat la sprijin guvernamental.
Insecticidele specifice vor fi împrăștiate pe care aeriană
Chiar dacă nu se poate vorbi de o calamitare a culturilor de grîu, atacul dăunătorilor nu poate fi neglijat. Drept urmare
Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor a alocat, în primă fază, 300 de milioane de lei pentru executarea unei combateri pe scară mai mare a acestui dăunător, care poate dijmui încă o dată producția de grîu. „Pentru manoperă, am făcut noi lictația – ne-a spus directorul Direcției Fitosanitare, Cezar Rădescu -, însă insecticidele ce se vor folosi vor fi adjudecate prin licitație electronică, organizată de minister. Nu știm ce ni se va aloca, dar, după valoarea manoperei, apreciem că putem trata cam 2.700-3.000 de hectare de păioase”. Menționăm că suprafața atacată este mai mare, în jur 6.000 de hectare, dar fondurile guvernamentale sînt atîtea cîte sînt. Execuția operațiunilor a fost atribuită fimei Est Aeroserv din Iași. Societatea are în dotare și avion și elicopter. După licitația de atribuire a insecticidelor se va trece la tratament aerian. În acest scop, se vor face diligențele necesare și la Inspectoratul pentru Protecția Mediului..
După toate probabilitățile, insecticidul va fi împrăștiat pe mai multe suprafețe aflate pe raza comunelor Sascut, Berești Bistrița, Buhuși, Parincea, și Dămienești – Roșiori. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns