• Biroul Executiv al Colegiului Medicilor acuză DSP de o ilegalitate, comisă prin angajarea în Spitalul Județean a doctoriței Gabriela Pîrlog, venită de la Podu Turcului • DSP spune că CM nu are dreptate și invocă un răspuns al Ministerului Sănătății, care cataloghează legală angajarea doctoriței
După revolta din luna aprilie a locuitorilor din Podu Turcului, nemulțumiți că spitalul comunal se micșorează și devine centru de sănătate, aceeași unitate medicală este scena unei dispute, declanșată de data aceasta de Colegiul Medicilor (CM). Biroul executiv al CM este nemulțumit de faptul că singurul medic disponibilizat de conducerea spitalului din Podu Turcului a fost redistribuit de Direcția de Sănătate Publică (DSP) pe un loc vacant la Spitalul Județean. Citînd un ordin al ministrului Sănătății din anul 2001, conducerea Colegiului Medicilor susține că decizia DSP este o ilegalitate, întrucît postul de la Bacău trebuia ocupat prin concurs. În centrul acestui scandal se află Gabriela Pîrlog, medic primar care pînă la începutul lunii mai a fost șeful secției Interne de la Spitalul din Podu Turcului. Membrii Biroului Executiv al CM au înaintat DSP o scrisoare deschisă în spun că „angajarea doctoriței Gabriela Pîrlog în secția de Medicină Internă a Spitalului de Urgență din Bacău ar fi abuzivă și nelegală, întrucît există posibilitatea ca prin reorganizarea spitalului din Podu Turcului, medicul respectiv să fie redistribuit în cadrul nou-creatului Centru de Sănătate”. Scrisoarea trimisă ieri la DSP se încheie cu apelul Colegiului Medicilor către reprezentanții Consiliului de Administrație al DSP de a „reanaliza cu atenție situația creată, în scopul prevenirii comiterii unei grave ilegalități”.
Șefii DSP au analizat scrisoarea, însă au demontat fiecare acuzație adusă. „Pe 5 mai, directorul de la Podu Turcului, doctorul Iacobescu, a fost cel care ne-a trimis o adresă prin care ne comunica că doctorița Gabriela Pîrlog este la dispoziția noastră. Cu alte cuvinte, dînsa era singurul medic de la Podu Turcului care rămînea fără loc de muncă. Întrucît ordinul emis de minister stipulează că personalul excedentar rezultat din reorganizarea spitalelor trebuie redistribuit în alte locuri de muncă, iar sarcina revine DSP-urilor, consiliul de administrație a hotărît pe 8 mai ca doctorița Pîrlog să fie transferată pe singurul post vacant de specialitate din județ, adică în secția Medicală a Spitalului Județean”, a explicat doctorița Cornelia Cojocaru, director DSP. Șefii DSP spun că nu este corect cînd se afirmă că doctorița Pîrlog nu trebuia mutată de la Podu Turcului, pentru că ar fi avut un loc de muncă asigurat în ambulatoriul din comună. „Ordinul ministerului prevede ca redistribuirea personalului excedentar să se facă ori în cadrul aceleiași unități, ori în cadrul altor unități din județ. Prin reorganizare, secția de Interne de la Podu Turcului a devenit compartiment cu 15 paturi, situație în care nu mai puteau fi angajați doi medici interniști, dar nici nu este loc pentru unul în secție și un altul în cabinetul din policlinică, așa cum suține Colegiul. Asta pentru că cele 15 paturi sînt considerate o jumătate de normă și un singur medic poate acoperi și activitatea din policlinică și pe cea din compartimentul de Interne. Dacă e să judecăm și mai la rece, moral ar fi fost ca dintre cei doi medici interniști de la Podu Turcului, și anume doctorița Pîrlog și doctorul Iacobescu, să rămînă fără loc de muncă ultimul dintre ei. Aceasta pentru că doctorul Iacobescu este doar medic specialist și ocupa deja postul de director, iar doctorița Pîrlog este medic primar și era și șefa secției de Interne”, a continuat doctorița Cojocaru.
Interesant este că doctorița Pîrlog nu este singura în această situație. „Pe 5 mai am fost disponibilizată, iar pe 23 mai, directorul Iacobescu a revenit asupra deciziei. Oricum aceasta nu mai avea nici un efect, pentru că eram deja angajată de la 15 mai în Spitalul Județean, cu aprobarea DSP și a ministerului. Nu înțeleg atitudinea Colegiului Medicilor, atîta vreme cît în județ mai există alți doi medici ginecologi care au fost redistribuiți de la Comănești la Moinești, în urma aceleiași restructurări. De ce în cazul meu este ilegal transferul, iar în cazul lor este totul în regulă”, s-a întrebat medicul Gabriela Pîrlog. Poziția DSP este susținută și de Ministerul Sănătății, care l-a pus la zid pe doctorul Iacobescu, care a dat o decizie, apoi a revenit asupra ei. Răspunsul a fost trimis la Bacău de șeful serviciului Resurse Umane din minister, Teodor Trăistaru, care spune că „procedura s-a înscris în prevederile actuale și, prin urmare, încadrarea doctoriței Gabriela Pîrlog la Spitalul Județean Bacău este justificată. Apreciez ca lipsită de seriozitate și responsabilitate poziția oscilantă a doctorului Ioan Iacobescu”. Cu toate că are susținerea ministerului de resort, DSP va da un răspuns Colegiului abia după ce va avea loc o nouă ședință a Consiliului de administrație. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns