Ritmul din ce în ce mai alert al debranșărilor crează mari disfuncționalități celor două societăți furnizoare de agent termic din municipiul Bacău. Termloc a închis în ultimii doi ani patru centrale termice care funcționau sub minimul tehnic, iar alte șapte se alfă în pericol de a fi închise în perioada următoare. În plus, societatea a anunțat că va lăsa fără căldură și apă caldă toți locatarii din blocurile în care au mai rămasi racordați la sistemul de termoficare al firmei doar doi – trei proprietari, iar restul au optat pentru centrale termice proprii.
De partea cealaltă, CET Bacău a anuntat programe ample de investiții pentru reducerea costurilor suportate de consumatorii finali și are în vedere inclusiv schimbarea țevilor de pe conductele primare și cele secundare. Firma și-a mai propus să monteze contoare pentru înregistrarea consumului de apă caldă la toate branșamentele, să monteze gigacalorimetre și să automatizeze toate cele 44 de puncte termice pe care din această primăvară le administrează.
Opiniile celor doi directori referitoare la perspectivele sistemului centralizat de încălzire sînt diferite. Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău susține că, „în scurt timp, sistemul public de termoficare va deveni cea mai eficientă soluție de încălzire. Cei care își permit să investească în confort sînt avantajați, însă pentru categoriile care fac eforturi să-și monteze centrale calculele actuale ale rentabilității nu vor mai fi valabile. Nu trebuie decît să ne uităm la exemplul Ungariei, unde în urmă cu cîțiva ani debranșările de la sistemul centralizat de încălzire se produceau în același ritm ca la noi, în aceste momente. Acum, vecinii noștri au ajuns la concluzia că rețeaua centralizată de încălzire este mai eficientă și oamenii se rebranșează. În plus, nu trebuie uitat că prețul gazelor se va alinia la standarde occidentale, ceea ce va însemna costuri mai mari pentru cei care și-au pus centrale termice”.
Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc Bacău, crede, însă, că „soluția încălzirii apartamentelor o reprezintă, în momentul de față, centralele termice de bloc, apoi cele de scară și, în ultimul rînd, cele de apartament. Termloc a realizat anul trecut prima centrală termică privată, complet automatizată, care deservește cîteva blocuri și care este foarte eficientă”.
Pînă acum, aproximativ 30 la sută din totalul celor peste 57.000 de apartamente racordate inițial la sistemul centralizat de încălire au renunțat la seviciile publice de încălzire.
Fenomenul debranșărilor nu poate fi oprit, indiferent ce spune un director sau altul. Chiar dacă băcăuanii care optează pentru centrală proprie vor plăti doar cît consumă, locatarii rămași fideli sistemului centralizat de încălzire vor fi nevoiți să plătească cît mai mult. Pentru că cineva trebuie să acopere pierderile de pe conducte, și în nici un caz firmele care distribuie agentul termic nu vor fi acelea care să dea bani pentru asta.
Lasă un răspuns