Indicat ar fi ca orice persoană care dorește să își cumpere propria centrală de apartament să o ia de la magazin sau de la firma care o și montează cu bani în mînă. Numai că toate aceste cheltuieli nu sînt la îndemîna tuturor, iar singura posibilitate pentru a scăpa de păgubosul sistem centralizat de încălzire rămîne un credit la bancă. Și aici ofertele sînt diverse și, chiar dacă oamenii se înglodează în datorii, preferă sistemul ratelor la bancă, dar să se știe, pe perioada iernii, asigurați din punct de vedere al căldurii și apei calde.
Banca Comercială Carpatica a lansat o ofertă de credite în lei, care se adresează persoanelor fizice și acoperă o gamă largă de nevoi, de la cele personale la cele legate de dotarea locuințelor cu bunuri de folosință îndelungată și cele privind modernizarea locuințelor, inclusiv montarea de microcentrale termice. Vă prezentăm în continuare cîteva posibilități de a obține credite de la bancă pentru cumpărarea și montarea microcentralelor.
„Creditul pe opt salarii/ pensii” este pe termen scurt și mediu (pînă la doi ani) oferit atît persoanelor fizice salariate, cît și pensionarilor, cu dobîndă fixă ce variază între 25 – 27 la sută, în funcție de garanții. Unul dintre numeroasele avantaje de care poate beneficia clientul este că banca nu solicită declararea destinației creditului.
„Creditul Extenso” este ideal pentru persoanele fizice care doresc să efectueze lucrări de amenajare și modernizare a locuinței, montări de geamuri termopane, să achiziționeze centrale termice, aparate de aer condiționat sau să-și mobileze locuința etc., urmînd ca acestea să fie achitate de client, ulterior, în rate. Se acordă pe o perioadă de maximum trei ani, cu o dobîndă fixă ce variază între 23-25 la sută, în funcție de garanțiile solicitantului. Pentru toate aceste produse, avansul este zero.
CEC acordă credite fără avans pentru persoane fizice, destinate achiziționării de bunuri de folosință îndelungată. Perioada de creditare pentru bunurile de folosință îndelungată este de 1-3 ani. Dobînda va fi fluctuantă pe toată perioada de creditare, începînd cu 25 la sută pe an. Împrumuturile vor fi acordate chiar dacă societatea comercială de la care se achiziționează marfa nu are convenție încheiată cu CEC. Mai nou, CEC oferă creditul pentru nevoi personale. Rata anuală a dobînzii pentru aceasta categorie de credit este egală cu cea practicata la creditul pentru cumpărarea de bunuri de folosință îndelungată, respectiv 25 la sută/an. Rambursarea creditului și a dobînzii se va face lunar, iar avansul este zero.
Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale a redus semnificativ, de curînd, dobînda la creditele în lei pentru persoane fizice. Dobînzile la creditele pentru construirea, modernizarea sau cumpărarea de locuințe este de 25 la sută pe an.
Raiffeisen Bank oferă creditul pentru nevoi personale nenominalizate Flexicredit. Valoarea acestuia este cuprinsă între 400 și 3.000 de euro sau echivalentul în lei, iar perioada de acordare a împrumutului este cuprinsă între șase și 36 de luni. Se solicită un avans de 20 la sută din valoarea creditului, care se va constitui într-un depozit cu capitalizarea dobînzii pe termen de o lună, menținut pe toată perioada acordării creditului. Se cere, de asemenea, un girant și asigurare de viață valabilă pe perioada creditului, care poate fi rambursat și anticipat.
Banc Post are limita superioară de creditare de 2.000 de dolari sau echivalentul în lei sau euro, volumul creditului fiind determinat de capacitatea de rambursare și de garanțiile colaterale. Termenul maxim de rambursare este de trei ani. Banca solicită doi-trei giranți, iar solicitantul trebuie să realizeze venituri certe, cu caracter permanent și să nu aibă datorii neachitate la scadență către bancă sau terți.
Creditele pentru modernizarea de locuințe sînt acordate de Banca Transilvania pe termen mediu. Solicitantul de credit se prezintă la sucursala băncii – Serviciul Credite – unde primește informațiile necesare și formularele tipizate pentru completarea dosarului de credit. În momentul în care toate actele necesare se află la dosar, documentația este analizată de Comitetul de Credit și Risc al sucursalei. Solicitanții trebuie să prezinte următoarele acte pentru întocmirea dosarului de credit:
– cererea de credit, adeverința de venit lunar a familiei, adeverința de venit lunar pentru doi giranți (formulare tip puse la dispoziție de bancă), justificarea eventualelor venituri suplimentare, contract de fidejusiune pentru cei doi giranți, extras de Carte Funciară pentru imobilul care se aduce în garanție (dacă este cazul). Garanțiile acceptate pot fi ipoteca asupra imobilului modernizat și/sau amenajat (montarea de centrale de apartament este considerată modernizare). Garanțiile trebuie să acopere valoarea creditului și dobînda pentru primul an de creditare.
Nivelul creditului care se poate acorda este de maximum 70 la sută din costul investiției propuse și se determină pe baza actelor care stau la baza acesteia. Pentru restul de 30 la sută din costul total, solicitantul trebuie să facă dovada participării cu fonduri proprii.
Dobînda se calculează la sold, tranșele lunare de plată (rata plus dobînda), fiind egale pe întreaga perioadă de creditare. Perioada de creditare este de 1-3 ani în cazul modernizărilor sau amenajărilor locuințelor.
Banca Țiriac a lansat un nou produs de creditare destinat persoanelor fizice. „Multicredit” este un produs care permite achiziționarea în rate a oricăror produse și servicii, fără a fi necesară menționarea destinației creditului. De asemenea, clientul poate alege moneda în care va primi creditul: lei, euro sau dolari. În funcție de venitul lunar al clientului, Banca Țiriac acordă acest credit pentru sume cuprinse între 500 și 5.000 de euro sau echivalentul în lei sau dolari. Perioada maximă de creditare este de 24 de luni, iar rambursarea se face în rate lunare egale. Dobînda percepută este fixă pe toată durata de creditare. În prezent, nivelul dobînzii anuale pentru Multicredit este de 28 la sută pentru lei, 10 la sută, euro, și 9 la sută pentru dolari.
În general, băncile solicită și încheierea unei asigurări de viață, care să fie valabilă pe toată durata rambursării creditului. Acest lucru face ca nivelul costurilor să crească semnificativ, mai ales în cazul persoanelor trecute de prima tinerețe, pentru care societățile de asigurări pretind comisioane mai mari. Acestea sînt cuprinse, în medie, între unu și zece la sută, procente care se adaugă la valoarea creditului.
Lasă un răspuns