• și totuși, unii dintre ei recunosc că au fost materii care le-au dat de furcă • Hrisula Postelnicu, profesoară de chimie alimentară la Grupul Școlar „Letea”, spune că nu scotea mai mult de 5.00 la sport • de formație profesor de fizică, Magdalena Toma a comis-o chiar la acest obiect, unde, din cauza unei rubeole, a rămas corigentă un trimestru, dar a recuperat în celelalte
Profesorii băcăuani par să fi fost, la vremea lor, elevi cît se poate de buni la învățătură. Cel puțin așa au susținut cei cîțiva dascăli cu care am stat de vorbă. Toți spun că au învățat bine la mai toate disciplinele, o notă de 7.00 fiind motiv de „doliu național’, dar, pe de altă parte, mai toți au recunoscut că, inițial, nu se gîndeau că o să ajungă în postura de dascăli. „Mi-a plăcut dintotdeauna chimia, dar îmi doream să lucrez în producție, nicidecum la catedră. De altfel, am și lucrat cîțiva ani în fabrică și doar o întîmplare a făcut să devin profesoară. Dar nu îmi pare rău. Cît privește notele de la liceu, nu prea am avut probleme. Țin minte însă că prin clasa a X-a am avut de furcă cu profesorul de educație fizică, care mai avea serios de lucrat la caracter. Nu mai țin minte dacă am rămas corigentă la sport în trimestrul respectiv, dar cu siguranță nu am avut media mai mare de 5.00”, ne-a mărturisit Hrisula Postelnicu, profesoară de chimie alimentară la Grupul Școlar „Letea”.
Profesoara Rodica Mînecuță, inspector de discipline tehnice în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), a recunoscut la rîndul ei că, în liceu, avea niscaiva gînduri „masculine” în ceea ce privește alegerea meseriei. „Îmi plăcea chimia și doream să ajung inginer la «Letea». De altfel, am și absolvit facultatea de celuloză și hîrtie din Iași, dar, în anul cînd am terminat, la «Letea» nu erau decît posturi de profesor la recent înființatul liceu de celuloză și hîrtie. Am acceptat și așa am ajuns profesoară. În liceu nu am avut însă, probleme de nici un fel, la nici o materie. Odată am luat o notă de 8.00 și a fost durere mare”, a spus inspectoarea Mînecuță. Colega sa de la ISJ, Mihaela Savin, inspector de limba franceză, a fost un elev la fel de silitor, chiar „obositor de silitor”, după cum singură se caracterizează. „Pot să mă laud că dețin și un mic record, în sensul că în liceu am reușit să iau nota 10.00 într-o lucrare de chimie la domnul Zavate, unul dintre profesorii cunoscuți pentru exigența lor. În ceea ce privește cariera, în liceu doream să mă fac arhitect, dar am optat pentru limba franceză după ce am întîlnit-o pe doamna Bulai, actualul director al Centrului Internațional dfe Cultură «Rosetti – Tescanu»”, ne-a declarat inspectoarea Savin.
Printre dascălii băcăuani există însă și excepții care întăresc regula potrivit căreia, în liceul, actualii profesori nu au avut probleme cu notele. De formație profesor de fizică, Magdalena Toma, director adjunct la Școala „Mihai Drăgan”, a „comis-o” chiar la fizică. „Eram elevă în clasa a X-a, cînd m-am îmbolnăvit de rubeolă și am zăcut la pat vreo trei săptămîni. S-a întîmplat să fie chiar în perioada tezelor, așa că nu am mai putut recupera și am rămas corigentă în trimestrul respectiv. Am remediat însă situația în celelalte trimestre”, ne-a mărturisit adjuncat Toma. Asta nu însemană însă că acum aceasta nu este o bună profesoară de fizică. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns