• judecătorii băcăuani au declarat starea de insolvență a rafinăriei băcăuane • ei au stabilit ca administratorul judiciar al societății să fie societatea Profesional Tenarus din Onești
Judecătorii Secției Comerciale a Tribunalului Bacău au decis luni, 6 octombrie 2003, să declare starea de insolvență a Rafinăriei Dărmănești, la cererea SNP Petrom. Acesta este primul pas, ireversibil de altfel, către declanșarea procedurii de faliment și reorganizare judiciară a rafinăriei băcăuane. În acest fel se încheie istoria uneia dintre cele mai cunoscute societăți din județul Bacău. Conducerea SNP Petrom a înaintat cerere de declanșare a procedurii de faliment și reorganizare judiciară pentru rafinăria Dărmănești, pe care o scoate datoare cu 5.176 de miliarde de lei. Suma reprezintă contravaloarea mărfii și penalităților de întîrziere calculate din 30 decembrie 1999 pînă la 30 aprilie 2003, perioadă în care s-au derulat relațiile de afaceri dintre rafinăria devenită proprietatea lui Corneliu Iacobov și compania de stat. Datoria rafinăriei Dărmănești către SNP Petrom se compune dintr-o creanță în valoare de 1.700 de miliarde de lei, acumulată în urma derulării a patru contracte de achiziționare a țițeiului și a unuia de procesare. Potrivit cererii înaintate către Tribunalul Bacău de directorul general al SNP Petrom, Gheorghe Constantinescu, la aceste datorii se mai adaugă contravaloarea penalităților de întîrziere în sumă de aproape 3.500 de miliarde de lei, penalități asumate prin contract de către patronul rafinăriei Dărmănești, Corneliu Iacobov. Conform clauzelor contractuale, rafinăria băcăuană se obliga să plătească penalități de 0,30 la sută pe zi de întîrziere din contravaloarea neachitată a facturii. Cum facturile nu au fost achitate niciodată, deși petrolul procesat a luat calea pompelor din stațiile de benzină, penalitățile au crescut amețitor. În cererea depusă la dosar, printre documentele care susțin cererea, se află și un grafic al plăților, din care rezultă că SNP are de primit bani pentru petrol livrat în urmă cu 1.100 de zile, la care s-au aplicat bineînțeles și penalitățile de 0.30 la sută pe zi de întîrziere. Contractele s-au derulat în perioada în care la conducerea SNP Petrom era președinte Ion Popa, iar societatea băcăuană era reprezentată de Basarab Verdeș și mai apoi de Valentin Anastasiu.
Judecătorii sindici au avut de ales între patru oferte de preluare a procedurii de insolvență
După deschiderea procedurii de faliment, judecătorii au numit un administrator judiciar, urmînd ca în zilele următoare să-i fie stabilite și atribuțiile. La dosarul de faliment al Rafinăriei Dărmănești au fost depuse pînă luni, inclusiv, patru dosare de oferte din partea unor societăți care se ocupă de lichidarea și administrarea judiciară. Printre firmele care s-au oferit să se ocupe de toate procedurile care se impun în cazul unui faliment, s-au regăsit societăți atît din Bacău, cît și din țară. Din București și-a depus dosarul și SC Pricewaterhouse Coopers, societate de anvergură internațională în domeniu, care și-a adjudecat lichidări cu răsunet, de tipul Comtim Timișoara, CNM Navrom Constanța, Bankcoop sau Banca Columna.
O altă firmă interesată de administrarea judiciară a Rafinăriei Dărmănești a fost Contexpert, care își trece la capitolul experiență lichidarea unor firme ca Agrocoop Iași, Carbosin Sa Copșa Mică, SC Integrata de In Botoșani sau Hortiprod Traian. Cea de-a treia firmă este Sierra Quadrant, tot din Bacău. Și aceasta și-a adjudecat lichidări ale unor firme ca Foraj Sonde Comănești, Romfosfochim Valea Călugărească sau Elon Onești. Însă firma care a fost desemnată să se ocupe de administrarea judiciară a rafinăriei Dărmănești este Profesional Tenarus din Onești, care a participat în calitate de lichidator a firmelor Foraj Sonde Moinești – Total, Sere Comănești, Petrodrum Moinești, Trans Europa SRL Bacău. Aceasta solicită următoarele comisioane de lichidare: „50 de milioane de lei în avans pentru cheltuielile preliminare de după declanșarea procedurii, 3000 de EURO pe lună indemnizație fixă ce urmează a fi prelevată din recuperările creanțelor și valorificarea bunurilor debitoarei și 10 la sută din valoarea încasată din vănzările de active”. De asemenea, SC Profesional Tenarus din Onești mai arată în oferta sa că își propune să să realizeze reorganizarea judiciară și să finalizeze lichidarea activelor societății în termen de 30 de luni de la data numirii ca administrator judiciar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns