• în căminul mixt al Universității nu este nici apă caldă, dar nici căldură • tinerii se plîng de condițiile mizere, dar spun că nu au bani suficienți să plece la gazde • conducerea Universității dă asigurări că pînă la începutul lunii noiembrie se va intra în normal
Studenții care sînt cazați în Căminul mixt al Universității Bacău nu vor avea căldură și apă caldă la dușuri pînă la începutul lunii noiembrie. Deși plătesc sume mari pentru cazare, și ar trebui să beneficieze de un minim de condiții, studenții sînt obligați să fugă în căminul de fete ori de cîte ori vor să se spele. Tinerii sînt nemulțumiți, dar spun că n-au cum să protesteze.
Situația delicată în care se află acest cămin a fost anunțată de conducerea universității înaintea începerii anului școlar. Atunci, prorectorul Vasile Puiu a declarat că „din cauza montării unei centrale termice, studenții din căminul numărul doi nu vor beneficia nici de căldură, nici de apă caldă pînă la începutul lunii noiembrie”. Montarea acestei centrale, al cărei preț depășește patru miliarde de lei, a fost considerată prioritatea numărul unu a Universității. „Anul trecut, în perioada de iarnă, plăteam în jur de un miliard, un miliard trei sute de milioane pentru căldură și apă caldă, adică o bună parte din bugetul instituției se ducea la Termloc. Atunci am hotărît să montăm această centrală”, a precizat prorectorul Vasile Puiu.
Spre deosebire băcăuanii care se revoltă cînd nu au căldură sau apă caldă, studenții nu au cum să protesteze. Cel mai simplu ar fi să plece la gazdă, însă banii primiți de la părinți sînt puțini și nu le permite să stea singuri. „Într-adevăr, problema apei la dușuri este una gravă, pentru că nu prea avem ce face. În aceste condiții, mergem să facem duș la căminul de fete, pentru că acolo au apă caldă permanent. Sau ne ducem la rude prin oraș”, ne-a declarat Ionuț I., student în anul III la Facultatea de Inginerie. Afirmațiile tînărului internist au fost susținute și de alți studenți, care au recunoscut că pînă la rezolvarea situației vor merge „la fete pentru a face o baie fierbinte”.
Conducerea Universității cunoaște neajunsurile existente, însă a declarat că există un document încheiat între instituția superioară de învățămînt și cîștigătorul licitației pentru montarea centralei termice. „În luna noiembrie, centrala termică va trebui să fie gata. Termloc a cîștigat licitația și a dat asigurări că va încheia lucrările în timpul stabilit”, este de părere prorectorul Vasile Puiu. „Centrala termică va acoperi cele două corpuri ale Universității din această zonă, cantina studențească, halele și căminele studențești din Calea Mărășești. La 17 octombrie centrala termică va intra în probe, iar la 1 noiembrie sperăm ca studenții să aibă căldură și apă caldă”, ne-a asigurat și Sorin Boiciuc, directorul administrativ al Universității Bacău. Rămîne de văzut dacă termenele avansate vor fi și respectate. Pentru că, pînă la urmă, cei care suferă sînt studenții, care, în acest caz, nu au nici o vină. Ei plătesc o taxă lunară pentru cămin și trebuie să primească în schimb servicii de calitate. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns