• de această dată, sînt scutite numai „piesele” și nu carcasa • efectele asupra crescătorilor autohtoni vor fi la fel de dezastruoase
Executivul a decis în ședința de săptămîna trecută suspendarea taxelor vamale la „piesele” din carne de porc pînă la 31 decembrie a.c. Hotărîrea în discuție va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, dar experiențele de pînă acum arată că sînt puține șanse să nu fie adoptată. Practic, vor fi eliminate taxelele de import la piept de porc, ceafă de porc, carne de porc pentru lucru, gușă de porc, slănină, mușchi file, jamboane nedezosate și spete nedezosate.
Taxele vamale se suspendă numai la „piesele” din carne de porc
Pînă la adoptarea acestei decizii, atît carcasa de porc, cît și piesele de la import erau taxate în vamă cu 20%. Cuantumul acestor impuneri a variat în tot felul: ba au fost scoase la protestele procesatorilor de carne, ba au fost introduse în procente diferite la protestul crescătorilor autohtoni de proci. Ultimul mare scandal legat de acest subiect a fost în momentul în care s-a introdus taxa de salvgardare în relațiile cu Polonia, ale cărei exporturi puternic subvenționate aproape au gîtuit sectorul autohton de creștere a porcilor. În timp ce procesatorii de carne se văitau de zor că li s-au rupt fluxurile de aprovizionare cu materie primă ieftină, care ar fi făcut produsele accesibile buzunarului omului de rînd, firmele locale care furnizau materie primă pentru procesare – în speță carcasă de porc – au ridicat prețul. Practic, la acest sortiment prețurile au ajuns la 50.000-60.000 de lei pe kilogram. În aceste condiții, procesatorii au făcut mai departe presiuni pentru eliminarea taxelor vamale la importuri. Pe de altă parte, crescătorii continuau să ceară protecție împortiva importurilor ieftine. În cele din urmă, Executivul a apelat la un artificiu: carnea în carcasă este în continuare purtătoare de taxe vamale în cuantum de 20% dacă provine din Uniunea Europeană și 45% dacă este din Polonia. În schimb, „piesele” de porc – piept de porc, ceafă de porc, carne de porc pentru lucru, gușă de porc, slănină, mușchi file, jamboane nedezosate și spete nedezosate – nu vor mai fi purtătoare de taxe de import. La apariția actului normativ se va vedea dacă este vorba numai de suspendarea acestor impuneri sau de scutire. Diferența ține de TVA, care în primul caz se plătește, în al doilea caz nu. Interesantă este însă motivația unei astfel de măsuri. În comunicat se precizează că se urmărește stoparea creșterilor de preț la carnea de porc de pe piața românească, „în contextul unei piețe internaționale aflate pe o linie ascendentă a prețului”. Este greu de înțeles cum se stopează majorările, dacă și piețele externe au aceeași tendință.
Crescătorii interni sînt din nou loviți în plin
Pentru crescătorii de porci, măsura de eliminare a taxelor vamale la „piesele” de porc ar fi o nouă lovitură. „Pentru cei care au ferme zootehnice putem spune că este capătul, ultimul impuls spre prăpastie. Asta chiar că ne pune la zid”, a declarat, supărat, vicepreședintele firmai Agricola Internațional, Grigore Horoi. Motivația că „piesele” scutite de taxe nu se găsesc în țară nu convinge pe nimeni. „Dacă ne uităm cu atenție, «bucățile» enumerate înseamnă, de fapt, porcul întreg, fără picioare și cap, așa cum și intră la tranșare și procesare”, a precizat vicepreședintele Agricolei. În aceste zile, firma băcăuană continuă depopularea complexului de porci de la Suinprod Nicolae Bălcescu. Operațiunea a fost demarată cu ceva timp în urmă în scopuri igienice, dar s-a ajuns pînă la urmă la concluzia că repopularea lui implică resurse financiare de care Agricola nu dispune în acest moment. Dar, în actualul context, repunerea lui în circuit ridică destule semne de întrebare și ca rentabilitate. „În acest moment nu dispunem de banii necesari pentru a reintroduce porci după ce lichidăm actualele efective, dar și în viitor ne vom reconsidera politica. Chiar dacă într-o zi va fi utilizat din nou, este clar că asta nu se va întîmpla la actuala capacitate. Impactul de mediu va fi altul la efective mai mici”, a spus economistul-șef al gigantului alimentar băcăuan.
Pînă una-alta, eliminarea taxelor vamale la „piesele” din carne de porc riscă să mai bată un cui la sicriul zootehniei autohtone. În plus, este foarte posibil ca intrarea în țară a acestor importuri să nu tragă deloc în jos prețurile la produsele din carne de porc, pentru că importatorii se vor prevala cu siguranță de prețurile la extern, care am precizat că sînt în creștere. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns