• chiar dacă nu se vor mai scumpi la fiecare fluctuație a monedei europene, medicamentele compensate și gratuite tot nu vor ajunge pentrru toți bolnavii care au nevoie de ele
În plină criză a medicamentelor compensate și gratuite, pentru care fondurile alocate lunar se topesc din farmacii în numai cîteva zile, Ministerul Sănătății a luat o decizie care nu face decît să cîrpească sărăcia. Prețurile medicamentelor au fost înghețate la cursul de vamă valabil la data de 1 aprilie 2003, respectiv 35.919 lei/euro. Practic, această masură luată în conformitate cu reglementările europene în domeniu produce o economie de numai 6 % la nivelul prețurilor, după cum susțin reprezentanții ministerului. Aceeași economie la preț se va aplica și medicamentelor nou autorizate pentru intrarea pe piață.
Ordinul de ministru stabilește nivelul adaosului de import la 15%, față de 17%, cît era pana la data noii reglementări, și cel al riscului de devalorizare la 5%, față de 9%. În spatele acestor procente care au suferit scăderi, cîștigul bolnavului este foarte mic. Primul efect vizibil va fi resimțit de bolnavii cronici, care de acum în colo vor plăti aceeași sumă, lună de lună, pentru rețetele compensate și nu vor mai scoate din buzunar sume din ce în ce mai mari, așa cum pățeau pînă acum. Cîștigul cel mai mare, acela ca înghețarea prețurilor să declanșeze și creșterea numărului de pacienți care prind o rețetă compensată sau gratuită nu va fi, însă, resimțit. Asta pentru simplul motiv că fondurile rămîn nemodificate, iar economia de 6% va aduce pe lista norocoșilor doar cîteva persoane în plus. „Economia care se va resimți prin înghețarea prețurilor va fi greu de sesizat. Bolnaviii cu rețete neonorate sînt foarte mulți, iar procentul cîștigat prin menținerea aceluiași preț al medicamentelor nu acoperă lipsurile. Soluția ca actualul fond alocat pentru medicamente să ajungă pentru mai mulți pacienți este scoaterea TVA-ului de la produsele farmaceutice”, ne-a declarat Oana Chelaru, președintele Casei Asigurărilor de Sănătate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns