Debranșările masive din acest an au avut efecte nu numai în plan economic, ci și social. Firmele cu domeniu de activitate în montarea centralelor sau avizarea gazelor au cîștigat de pe urma serviciilor ineficiente ale societăților de termoficare. La fel și cele care colectează deșeuri fieroase, care au încasat miliarde de lei de pe urma caloriferelor aruncate de cei care și-au montat nu numai centrală, ci și caloifere noi, pentru a-și proteja centralele. Chiar dacă, per ansamblu, au avut de perdut, CET și Termloc au încasat în această vară, numai din taxe de debranșare, peste două miliarde de lei.
Mană cerească pentru CET și Termloc
Numărul foarte mare de cereri de debranșare de la CET sau Termloc nu a avut numai efecte negative pentru cele două societăți de termoficare. Una dintre consecințele pozitive înregistrate a fost că pentru fiecare cerere, CET și Termloc au încasat cîte 300.000 de lei drept taxă de debranșare. În aceste condiții, CET a încasat pentru cele peste 5.300 de solicitări de debranșare peste 1,59 miliarde de lei, iar la Termloc banii încasați numai din plata taxei de debranșare s-au ridicat la peste jumătate de miliard de lei. Încasarea taxei de debranșare a adus în contul Termloc mai mulți bani decît au plătit în ultima perioadă cele 61 de asociații de locatari deservite de firmă în contul facturilor restante. La ultima conferință de presă, patronul Termloc, Dumitru Crîșmaru, declara că au fost zile în care firma nu a primit de la asociațiile cu mari datorii, de peste 30 de miliarde, doar 20 de milioane de lei. Adică la fel cît au plătit într-o singură zi cei 60 de băcăuani care au solicitat debranșarea.
Și la CET, sumele strînse de pe urma debranșărilor au fost foarte bune. Cu un miliard și jumătate, cît a încasat de la băcăuanii care au renunțat la serviciile publice, firma ar putea monta peste 100 de contoare de apă caldă la scările blocurilor deservite de punctele termice de cartier sau 30 de gigacalorimetre pentru consumul de agent termic intrat într-un imobil. În ultimele zile în care se primeau cereri de debranșare, firma a încasat și cîte 100 de milioane de lei pe zi.
Firmele care au montat centrale au cîștigat foarte bine
Cum cele mai multe cereri de debranșare au fost depuse de băcăuanii care și-au montat propriile centrale termice de apartament, o afacere care a mers foarte bine în acest an în Bacău a fost cea a montării centralelor. Firmele care au acest obiect de activitate au lucrat în această vară la foc continuu. Chiar dacă montarea unei centrale printr-o firmă specializată era cu cel puțin cinci milioane de lei mai mare decît al meseriașilor, mai toți proprietarii au optat pentru varianta mai costisitoare, considerînd că zecile de milioane investite nu trebuie riscate pentru cîteva milioane de lei. „În luna iulie și august am montat cele mai multe centrale. Am avut întocmite chiar și liste de așteptare, pentru că, deși am angajat echipe suplimentare de instalatori, nu am putut face față solicitărilor. Față de anul trecut, cererile de montare de centralelor de apartament au crescut cu aproape 70 la sută”, ne-a declarat proprietarul unei societăți din zona Ștefan cel Mare.
Patronii firmelor care montează centrale spun că, în acest an, cele mai multe centrale au fost montate de băcăuani în rate, semn că cei care au optat pentru această variantă nu erau printre cei mai înstăriți. Doar în luna august, cînd băcăuanii plecați la muncă în Italia au revenit acasă, a mai crescut numărul centralelor montate cu bani în mînă. Fără centrala propriu-zisă și celelalte echipamente, montajul unei centrale realizat de firmă costa circa 15 milioane de lei. Pentru cei care nu au avut atît de mulți bani au apărut și alternativele: micii meseriași, care în funcție de dimensiunea apartamentului, percep maximum zece milioane de lei. Cît privește firmele care au vîndut accesorii pentru montarea centralelor au avut, de asemenea, de cîștigat.
Cîștiguri și pentru proiectanții și instalatorii de gaz
O altă categorie de meseriași care au avut de cîștigat de pe urma debranșărilor masive și montării centralelor termice au fost specialiștii care au aviz să desfășoare activități în domeniul gazelor. Primii care au intrat în schemă au fost proiectanții de gaz, fără avizul cărora nici o lucrare nu este acceptată de furnizorul de gaz din Bacău. „Proiectul de gaz m-a costat două milioane de lei. A fost cea mai bună ofertă pe care am găsit-o, pentru care am alergat destul de mult. Am avut norocul că țeava trebuia trasă numai de la etajul trei la patru, pentru că altfel m-ar fi costat mult mai mult”, spune Vasile Jăchianu, un băcăuan care în această vară și-a montat centrală termică.
Chiar dacă optau pentru varianta micilor meseriași, lucrările de racordare a conductei de gaz de la branșamentul blocului în apartament, la centrală și aragaz, era obligatoriu să fie realizate de instalatori avizați. Și pentru aceștia furia debranșărilor a avut efecte benefice pentru propriul buget.
„Traficanții” de calorifere au cîștigat miliarde
Centrele de colectare a deșeurilor din municipiul Bacău au fost luate cu asalt, după ce peste șapte mii de băcăuani s-au debranșat de la rețeaua de furnizare a agentului termic. În scurt timp, această îndeletnicire a devenit o afacare atît pentru patronii centrelor de colectare, cît și pentru intermediari. Zilnic, paginile ziarelor erau pline de anunțuri de genul: „Cumpăr calorifere fontă de la domiciliu. Ofer 5000-7000 pentru un element”. Afacerea este foarte profitabilă pentru cumpărător, în condițiile în care, în medie, un calorifer are zece elemenți, și fiecare cîntărește zece kilograme. Cum kilogramul de fontă este achiziționat de firma Soma la 2.800 de lei, rezultă că doar la un singur element intermediarul cîștigă peste 20.000 de lei, iar la un calorifer întreg, 200.000 de lei. Margareta Turluianu, administratorul unui centru de colectare al firmei Soma, spune că în perioadele bune ale verii, în două săptămîni se adunau cam șapte-opt tone de deșeuri din fontă provenite de la calorifere, în condițiile în care această cantitate era colectată pînă acum într-o jumătate de an.
Pe lîngă intermediarii „cu gulere albe”, care-și publică anunțurile în ziare, mai sînt cei ce pot fi întîlniți în preajma oricărui de colectare și care te întreabă imediat dacă ai ceva deșeuri de vînzare. Ei plătesc pe loc, dar mult sub prețul oferit de centru, și își aleg victimele printre cei care vin pentru prima oară să-și vîndă deșeurile. Administratorii centrelor de colectare spun că cea mai bună perioadă a fost în luna august a acestui an, după ce au venit în concediu băcăuanii plecați la muncă în Italia. Aceștia fie că și-au cumpărat apartamente, pe care le-au dotat cu centrale proprii și au renunțat la calorifere, fie și-au modernizat apartamentele ce le aveau deja gata cumpărate. De cele mai multe ori, ei și-au abandonat caloriferele în fața blocului sau lîngă tomberoanele de gunoi pentru că nu aveau unde le depozita sau pentru că au considerat că nu mai au nici o valoare. Obiectele au fost imediat însă valorificate de boschetari sau de cei fără nici un venit, pentru care au fost ca o adevărată mană cerească.
Apartamente cotate în funcție de încălzire
Și prețul apartamentelor de pe piața imobiliară din Bacău a ajuns să fie direct influențat de sursa de căldură. Mai nou, prețurile apartamentelor oscilează în functie de tipul de încălzire. Dereglarea sistemului centralizat de încălzire și debranșările în lanț au dus la diversificarea pieței imobiliare. Și în Bacău, pe piata imobiliară există trei tipuri de apartamente: „călduțe” – cele care sînt încă racordate la sistemul de termoficare, „fierbinți” -apartamentele de boieri care și-au cumpărat microcentrale de apartament și apartamente „reci” – ale debranșaților care vor sta la iarna în frig, pentru că nu mai au nici bani pentru întretinerea îngroșată tot mai mult de regii, nici pentru centrală proprie. „Acum, între un apartament călduț sau rece și un apartament fierbinte există doar o diferență de 1.000-1.500 de euro, cît reprezintă investiția în centrala termică, dar peste cîțiva ani diferențele vor fi mult mai mari. Apartamentele neîncălzire se degradează în timp, iar acest lucru își va pune amprenta asupra prețului cu care vor fi vîndute ulterior. Aapartamente cu camere reci, ale debranșaților parțial, vor fi, peste un an-doi, pline de condens și igrasie. În afară de faptul că aceste apartamente sînt surse de îmbolnavire a populației, ele vor fi în timp și ca o carie pentru blocurile în care se află”, ne-a declarat un agent de la o agenție imobiliară din Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns