• cadrele didactice din județ au cerut de patru ori mai multe bilete decît li s-au oferit • ca să prindă un loc, unii dascăli merg și de cîteva ori pe zi la sindicat • bugetarii care nu sînt afiliați la sindicate spun că biletele primite sînt praf în ochi
Bugetarii din județul nostru au început o adevărată bătălie pentru a ajunge să ia un bilet de odihnă subvenționat de stat. Și asta pentru că cele 1.490 de bilete repartizate pe tot județul nu au cum să mulțumească cele șapte mii de persoane care au depus cereri. Sediul Sindicatului Liber din Învățămînt (SLI) s-a transformat într-un adevărat viespar, mai toți dascălii bătînd cel puțin o dată la două zile drumul către acesta, în speranța că vor primi un bilet de odihnă cu preț redus.
Pînă ieri, SLI primise aproximativ 184 de bilete în stațiuni de pe Litoral sau la munte. Sejururile încep pe 20, 28 și 30 iunie. Un sejur durează zece zile, costurile fiind de maximum 3,9 milioane de lei, din care jumătate este asigurat de sindicate. „Dacă vom continua să primim circa 80 de bilete pe săptămînă, pînă la sfîrșitul lunii august vom primi aproximativ 500 de bilete, ceea ce este total insuficient. Noi am primit din școli peste două mii de cereri”, ne-a declarat Iulian Oprișan, vicepreședintele SLI.
Ca și cum nu era suficient că biletele sînt puține, multe dintre ele sînt în perioade care nu le sînt deloc la îndemînă dascălilor din județ. Multe bilete sînt de la jumătatea lunii iunie sau la începutul lunii septembrie, cînd profesorii sînt în examene de sfîrșit de an sau cînd începe școala. „Anul trecut am pierdut peste o mie de bilete de acest fel”, a încheiat vicepreședintele Oprișan.
Nici bugetarii care nu sînt înscriși în sindicate nu au avut mai mult noroc cu biletele de odihnă. „Cele 220 de bilete repartizate lor sînt foarte puține, ținînd cont că acolo sînt peste cinci mii de bugetari”, ne-a declarat Teodor Agachi, director general la DGMSS Bacău. Angajații din sistemul de stat nearondați la sindicate au primit bilete numai cît să nu uite de existența acestora. Cele mai multe au revenit Primăriei Bacău (56 de locuri), Prefecturii (32), instituțiilor de cultură (30), Corpul Gardienilor Publici (24), Consiliul Județean (14), iar primăriilor locale le-au revenit 20 de bilete. Instituția care a făcut împărțirea biletelor s-a ales cu 12 locuri. „Nouă ne-au parvenit toate resturile. Adică biletele care au fost refuzate de celelalte instituții și sindicate, pentru că plecările sînt la începutul perioadei estivale”, a precizat directorul de la Direcția Muncii. (E.CUCU, C. TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns