• 74 de persoane din asociație trebuie să plătească 1,2 milioane de lei fiecare pentru apa caldă din aprilie • șefii CET spun că locatarii care au contoare declară mai puțin decît consumă, iar cei rămași în sistem paușal plătesc diferențele de bani
Drama familiei Ouatu, arondată la Asociația de Proprietari 124 din Bacău, care trebuie să plătească la întreținere 12 milioane de lei pentru o singură lună, caz prezentat de cotidianul nostru pe larg într-o ediție trecută, nu este singulară. Suma reprezintă valoarea apei calde și a apei reci plătită în sistem paușal. Ca familia Ouatu, care trebuie să achite doar pentru apa caldă primită în aprilie 1,2 milioane de lei de persoană, mai sînt alte 74 de persoane din asociația respectivă. Acestea locuiesc în apartamente care nu au aparate de înregistrare a consumului apei și plătesc utilitățile în sistem paușal. Administratorul Asociației 124 a socotit mai întîi cît au consumat cele 338 de persoane care au apometre. După aceea a făcut un calcul pentru cei rămași în sistem paușal și a rezultat că cele 74 de persoane aflate în această situație au consumat, în total, 1.813 metri cubi de apă. Un calcul simplu arată că fiecare persoană a consumat 24,5 metri cubi. În schimb, cele 338 de persoane care au apometre în apartamente au declarat un consum total de 2.350 de metri cubi, adică aproape 1,58 metri cubi de persoană. Diferența dintre cele două categorii este imensă.
Reprezentanții CET susțin în continuare că vina pentru aceste diferențe enorme nu este a furnizorului. „Nu toți locatarii sînt de bună credință și declară consumurile reale. Ceea ce nu declară cei cu apometre, plătesc locatarii din sistemul paușal, de aceea apar astfel de diferențe. Noi nu putem interveni în modul de calcul al asociațiilor, pentru că responsabilitatea defalcării sumelor le revine administratorilor. Dar nici nu putem asista cum unora dintre consumatorii noștri li se fac nedreptăți. În aceste condiții, o să vedem ce o să facem pentru a îndrepta situația”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Ca să îndrepte lucrurile, șefii CET spun că între firmă, reprezentanți ai primăriei și ai Asociației 124 va avea loc o întîlnire în care se va decide care vor fi, în final, sumele pe care cele 74 de persoane ajunse în pragul disperării le vor plăti la întreținere. „Nu putem face prea multe lucruri după încheierea proceselor verbale, pentru că la ieșirea din punctele termice există contoare care ne indică consumul. În plus, CET este o societate publică, dar nu este mama răniților. O să facem niște corecții, dar nu știu acum care va fi valoarea facturilor”, a mai spus Vasile Drăgușanu. Chiar și în condițiile în care facturile vor fi mai mici cu cîteva sute de mii de lei, sumele pe care trebuie să le plătească cele 74 de persoane din asociație în contul pierderilor și a apei consumate de alți vecini vor rămîne oricum foarte mari. Situația este cu atît mai dramatică, dacă ținem cont că cei fără apometre sînt oameni nevoiași, care abia trăiesc de pe o zi pe alta. Adică nu vor avea nici bani să achite facturile uriașe. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns