• meteorologii spun că în luna mai, media temperaturilor a fost mai mare cu 10 grade față de media temepraturilor înregistrate în mod obișnuit • producția de grîu va fi de două ori mai mică decît cea estimată
De mai bine de două luni, picăturile de ploaie sînt adevărate rarități pe întinsul județului. Meteorologii spun că o lipsă atît de mare de precipitații nu s-a mai înregistrat de ani buni. „A mai plouat, izolat, prin cîteva localități din județ, însă au fost doar averse, nu ploi care să aducă un aport substanțial de umiditate în sol. Situația este cu atît mai îngrijorătoare cu cît, în mod obișnuit, lunile mai și iunie sînt, de regulă, ploioase”, ne-a declarat meteorologul Violeta Huștiu, de la Centrul Regional de Prognoză Bacău. Ea a mai precizat că lipsa de precipitații se va menține încă o bună perioadă de timp. „Săptămîna viitoare, de pildă, nu ne așteptăm decît la ploi izolate și nesemnificative din punct de vedere al cantității”, a mai precizat meteorologul Violeta Huștiu. Un alt fapt care îi îngrijorează pe meteorologi este creșterea alarmantă a mediei temepraturilor în lunile de primăvară. „În luna mai, media temperaturilor a fost mai mare cu 10 grade față de media temperaturilor înregistrate în mod obișnuit în această perioadă a anului. Deosebit de cald a fost și în prima jumătate a lunii iunie. Abia în aceste zile s-a ajuns la o medie a temperaturilor normală pentru această perioadă a anului”, ne-a mai spus Violeta Huștiu. Primii care resimt efectele încălzirii bruște a vremii și a lipsei de precipitații sînt agricultorii. Îngrijorați că nu vor mai avea ce culege la toamnă, țăranii au început să îi roage pe preoți să facă slujbe pentru aducerea ploilor și să iasă pe cîmp cu icoanele făcătoare de minuni.
Și specialiștii în agricultură se arată îngrijorați în fața unei asemenea situații. „Nu ne confruntăm cu o catastrofă, dar este o situație neplăcută pentru agricultura județului”, afirmă Ghiță Burlui, directorul adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară. Burlui spune că seceta a afectat cel mai tare grîul, lovit inclusiv de „stresul termic”, adică trecerea bruscă de la frig la cald prin dispariția primăverii. Directorul spune că, față de un program de 3.050 de kilograme de grîu la hectar, pentru acest an se prognozează o recoltă medie de numai 1.414 kilograme. Burlui spune că seceta nu se manifestă uniform pe raza Bacăului și cele mai afectate zone sînt Valea Zeletinului, Valea Berheciului, localitățile Săucești, Traian. În general, în afară de grîu, mai sînt afectate orzul, orzoaica și culturile de primăvară. „Situația nu este nouă, au fost ani și mai păcătoși, în 1996, de exemplu, cînd a trebuit să se reînsămînțeze totul”, afirmă Burlui. Seceta a afectat foarte mult și pășunile, ceea ce le va crea mari probleme crescătorilor de animale, „care nu au suficiente resurse pentru a le alimenta”. Directorul Burlui mai spune că, în cazul pășunilor afectate de secetă, au fost situații și mai grele. De exemplu, în 1985, cînd animalele au fost mutate cu vagoanele în alte zone din țară cu pășuni neafectate de secetă. (Elena SOLOMON, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns