Este o rețetă deosebită și este foarte eficientă pentru toate formele de crap. Merge foarte bine din mai pînă chiar la sfîrșitul lui octombrie. Este un amestec în care unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse și altele, cu condiția să se păstreze aceeași linie a aromei.
– 4 kg de porumb uscat;
– 1 kg de grîu sau arpacaș;
– 2 kg de boillies (căpșuni, tutti-frutti, banane, ciocolată, cînepă, caramel). Este foarte bine dacă aveți 1 kg de boillies solubile.
– 1 kg de cînepă (recomandabil să fie coaptă);
– 1 kg de zahăr sau alt îndulcitor (mierea este foarte bună, dar numai o jumătate de kilogram;
– o jumătate de kilogram soia uscată;
– o jumătate de kilogram de semințe de floarea soarelui măcinate, sau, în lipsă, ștrot;
– o jumătate kilogram năut preparat astfel: se colorează și se aromatizează foarte ușor. Se păstrează uscat și doar cu o zi înaintea pescuitului se ține la înmuiat circa 12 ore în apă rece, cu aroma și colorantul dorit, apoi se fierbe un minut (de fapt se pune în apă clocotită);
– aditiv praf sau lichid;
– puțină sare;
– 10 ml aromă de același fel cu boilliesurile (aveți grijă cît de concentrată este). Puteți folosi foarte bine siropuri concentrate.
– 10 ml ulei de cînepă;
– 10 ml ulei esențial;
Toate aceste ingrediente se combină într-o găleată (de fapt se împarte totul în două și fac două tranșe de nadă) și se amestecă bine, se pune apa cît să acopere totul, și se lasă așa cîteva ore. Grăunțele uscate vor trage apa mai ceva ca un burete (în special năutul și soia), așa că aveți grijă să adăugați alta în permanență. Acest tip de nadă se pretează foarte bine la nădirea direct la fața locului, adică din barcă sau pe jos. Dacă nu se poate, amestecați totul cu o nadă praf, faceți bulgări tari și îi puteți arunca cu praștia. Dacă dispuneți de o barcă lăsați amestecul ceva mai zemos pentru o difuzie mai rapidă. Cantitatea aceasta se folosește pentru un pescuit de două zile și se aruncă în patru porții: un sfert în prima seară și se începe pescuitul a doua zi dimineața, cînd se mai aruncă un sfert, apoi cîte încă un sfert seara și dimineața. După 5-6 partide într-o baltă puteți să faceți crapii dependenți de această aromă. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns