• Direcția Finanțelor Publice a cerut ca avocatul Vasile Agapie să fie înlocuit cu o firmă din București • avocatul Agapie susține că la mijloc ar fi niște interese
Judecătorii de la Secția Comercială a Tribunalului Bacău trebuie să decidă la termenul de astăzi care va fi soarta societății Bere Lichior Mărgineni, sau, mai precis, a administratorului ei judiciar, avocatul Vasile Agapie. Aceasta pentru că, la termenul anterior, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP), principalul creditor al fabricii băcăuane a cerut schimbarea administratorului judiciar. Reprezentatul DGFP a invocat trei motive. Primul ar fi că societatea Bere Lichior Mărgineni este una mare din punct de vedere fiscal, figurînd pe lista Ministerului Finanțelor drept „mare contribuabil”. „Bere Lichior Mărgineni are o datorie la noi de peste 600 de miliarde de lei. Făcînd corelație între mărimea societății și sarcinile ce-i revin administratorului, am ajuns la concluzia că pentru administrarea acestei societăți este nevoie de o societate specializată în acest gen de activitate”, ne-a declarat Petru Hăineală, directorul DGFP Bacău. Un alt motiv invocat de finanțiști a fost că Vasile Agapie are practică mai mult de avocat decît de lichidator și că responsabilitățile ca administrator judiciar la Bere Lichior sînt mult prea complexe pentru a fi duse la capăt de avocatul care s-a trecut pe lista lichidatorilor în calitate de persoană fizică. „DGFP, în calitate de creditor prioritar și garanții cu drepturi de preferință față de alți creditori, cere numirea unui alt administrator judiciar conform Legii Falimentului. Am și făcut o propunere în acest sens pentru o societate de pe lista de lichidatori depusă la Tribunal”, ne-a mai spus Hăineală.
De partea cealaltă, avocatul Vasile Agapie susține că motivele invocate de DGFP nu stau deloc în picioare. El spune că experiența de practician în administrare juridică și lichidare a dobîndit-o în timpul celor cîțiva ani buni de activitate și că este printre primii membri ai Uniunii Naționale a Practicienilor în Reorganizare și Lichidare (UNPRL). „Fără a fi membru al acestei asociații nu te poți înscrie pe lista de oferte de la secția comercială a tribunalelor în calitate de specialist în reorganizare. Eu sînt printre primii membri ai acesteia. Societatea Mira Consulting din București are doar un singur specialist atestat de UNPRL și își desfășoară activitatea de doar șase luni. În plus, eu am o societate în care am colegi alți patru membri ai UNPRL, am colaboratori de valoare și am capacitatea de a face lichidarea la Bere Lichior”, a declarat Vasile Agapie. Avocatul băcăuan mai spune că, la termenul de pe 16 iunie, DGFP a cerut schimbarea administratorului judiciar fără ca măcar să asculte raportul întocmit de el cu privire la cauzele care au dus la falimentul fabricii. „Există propunerea de a fi numită această societate din București care nu are experiență, nu are personal specializat, pe cînd lichidatorii de aici și cu experiență, și cu personal și cu domiciliul de reședință în Bacău sînt dați la o parte. Există interese ca tot procesul de lichidare a societății Bere Lichior Mărgineni să se desfășoare în obscuritate, departe de ochii băcăuanilor”, a încheiat Agapie. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns