• Complexul de servicii comunitare nr. 5 a trecut în grija Consiliului local din Comănești
Consiliul local Comănești s-a decis să ia sub aripa proprie copiii instituționalizați în Complexul de servicii comunitare nr. 5 din localitate. Traian Milon, secretarul general al județului, a anunțat vinerea trecută, în ședința Consiliului Județean (CJ), trecerea Complexului de la CJ la autoritățile locale din Comănești ca pe o „victorie”. Ca urmare, de la 1 iulie 2003, Consiliul local Comănești se va ocupa în mod direct de cei peste o sută de copii cu nevoi speciale aflați aici.
Preluarea este o premieră în activitatea de protecție a copilului și vine după ce mai mulți consilieri județeni au sugerat că de copiii instituționalizați ar trebui să se ocupe autoritățile locale și nu cele de la nivel județean. Asta deși se știe că autoritățile locale nu pot fi obligate de legislația actuală să facă aceste preluări ale complexurilor. Această problemă s-a pus în urmă cu trei luni, tot la o ședință a CJ, cînd consilierii județeni au dezbătut costurile anuale pe care le au autoritățile pentru copiii aflați în dificultate și procentele din aceste cheltuieli pe care ar trebui să le acopere consiliile locale. Din analiza cheltuielilor efectuate în anul 2002, pentru îngrijirea copilului aflat în dificultate, a celui cu handicap și a persoanei majore beneficiare de protecție, s-au constatat costuri anuale de 56,3 milioane de lei pentru un copil aflat în dificultate și persoană majoră, 66,9 milioane de lei pentru un copil cu handicap sever, 102,3 milioane de lei pentru un copil infestat cu HIV și 37,6 milioane de lei pentru un copil aflat în plasament la asistenți maternali. Avînd în vedere că nivelul minim al contribuției autorităților locale de 25 la sută din costul anual nu asigură fondurile necesare desfășurării în bune condiții a activității de protecție a copilului, CJ a propus consiliilor locale să stabilească, prin hotărîri, o contribuție de 30 la sută din costuri.
În județul Bacău, au nevoie de sprijinul comunităților 1.402 persoane, dintre care 870 locuiesc la țară, 144 la orașe și 388 în municipiile Bacău, Onești și Moinești. În aceeași ședință, Eugen Ochenatu a reclamat fondurile foarte mari pe care trebuie să le asigure județul și a spus că, de fapt, au rămas aproximativ 1.000 de copii de îngrijit, pentru că peste 380 sînt dați în plasament. „Cheltuielile cu acești copii sînt ale CJ, dar copiii nu sînt ai acestui consiliu, ci ai comunităților locale”, a opinat Ochenatu. El a cerut atunci ca tocmai aceste comunități locale să-i ia în grijă. Preluarea în totalitate a acestor copii de localități ar degreva bugetul județului cu peste 30 de miliarde de lei, dar, deocamdată, nu sînt mijloace pentru a determina localitățile să participe cu sume mai mari. Prin lege, contribuția la ocrotirea minorilor aflați în dificultate este pentru consiliile locale de minimum 25 la sută, dar foarte multe dintre localități nu pot acoperi aceste sume, răspunderea revenind tot CJ. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns