• din această cauză, ele nu pot primi autorizații de calitate • așa se face că rezultatele analizelor efectuate aici, deși profesional sînt foarte bune, pot fi atacate oricînd în instanță de patroni care își bat joc de sănătatea cetățenilor
Sărăcia din sistemul sanitar a creat în ultimii ani situații dintre cele mai ciudate chiar și în interiorul instituției care reprezintă în teritoriu Ministerul Sănătății. Dotate cu aparatură performantă de miliarde de lei, laboratoarele de analize din structura Direcției de Sănătate Publică (DSP) nu au nici o autorizație de calitate, singura în baza căreia rezultatele obținute aici să nu poată fi contestate. Motivul pentru care cele șase laboratoare nu au aceste documente este că, în ciuda dotărilor de ultimă oră, condițiile referitoare la mobilier și igienizare a spațiilor au rămas mult în urmă. Chiar dacă acest ultim pas pînă la acreditarea laboratoarelor pare mic și nu prea costisitor, el este indispensabil pentru obținerea unui certificat de calitate. „Numai cu acreditarea de la registrul unic, analizele făcute în laboratoarele noastre pot fi recunoscute internațional. Efectele favorabile se vor vedea atunci de ambele părți. Pentru activitățile de import-export de produse alimentare, firmele sînt obligate să prezinte la vamă buletine de radioactivitate. Dacă ele nu sînt efectuate într-un laborator acreditat, buletinele respective nu sînt luate în seamă, chiar dacă în realitate rezultatele sînt precise. În acest moment, laboratorul de Igiena Radiațiilor din DSP este dotat cu un dozimetru mobil performant în valoare de un miliard de lei”, ne-a declarat doctorul Marin Buștuc, director adjunct al DSP.
În structura DSP funcționează în prezent șase laboratoare de analize, dar, deocamdată, nu există bani decît pentru modernizarea interiorului a doar jumătate dintre ele. „De la minister ne-au fost repartizate 600 de milioane de lei, care vor fi folosite la igienizarea și modernizarea mobilierului laboratoarelor de Igienă a Radiațiilor, Microbiologie și Toxicologie. Acestea sînt prioritare, întrucît aici există un volum de muncă foarte mare. În maxim două luni apreciem că cele trei laboratoare vor primi acreditarea”, a mai spus Buștuc. Cu fondurile care le-au fost promise pentru la anul, șefii DSP vor să modernizeze și celelalte trei laboratoare de analize, în care se lucrează probele recoltate de pe teren. Fără acreditarea de la registrul unic, rezultatele de laborator ale DSP pot fi contestate de orice persoană bănuită de această instituție că pune în pericol sănătatea publică. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns