• procentul de promovabilitate la nivelul județului este de 77,44% • acesta poate fi ușor modificat de rezultatele contestațiilor
Aproape un sfert dintre absolvenții de gimnaziu care au fost prezenți la Capacitate au picat examenul, indică bilanțul Comisiei județene de concurs. Mai exact, la Capacitate s-au înscris, la nivelul întregului județ, 9.347 de candidați, din care 9.096 au fost prezenți pînă la sfîrșit. Dintre aceștia, 7.044 au reușit să obțină o medie mai mare de cinci, 2.052 au picat examenul, în timp ce alți trei au fost eliminați din concurs pe motiv că au fost prinși copiind. „Procentul de promovabilitate este unul normal pentru un astfel de examen”, a comentat, sec, inspectorul general adjunct Ana Marchiș, președintele Comisiei județene de concurs. Într-un top al centrelor de examen, cei mai mulți picați (98) provin de la centrul ce a funcționat la Liceul Pedagogic, urmat, cu 88 de candidați picați, de centrul de la Grupul Școlar de Construcții de Mașini Dărmănești și centrul de la Școala „Domnița Maria”, unde numărul candidaților respinși a ajuns la 87. La polul opus se situează, oarecum suprinzător, centrele de la școlile din Solonț și Răcăciuni, unde s-au înregistrat numai cîte opt elevi picați. În ciuda numărului destul de ridicat de elevi nepromovați, centrele de examen de la Liceul Pedagogic, liceul din Dărmănești ori fosta școală nr. 8 au înregistrat procente de promovabilitate acceptabile, dat fiind că și numărul de elevi prezenți aici a fost crescut. Din acest punct de vedere însă, cele mai scăzut procent de promovabilitate a fost la centrul de la Școala Traian, unde 55 din cei 95 de candidați prezenți au picat Capacitatea.
Avalanșă de contestații
Bilanțul examenului de capacitate prezentat mai sus poate suferi însă, cîteva modificări, în funcție de rezultatele constestațiilor, care, ieri, au plecat spre Brașov, locul desemnat de Ministerul Educației ca unul din centrele zonale de contestații. Candidații băcăuani și părinții acestora nu s-au sfiit să facă contestație după contestație, ceea ce a făcut ca, în final, numărul total al solicitărilor de recorectare a unor teze să ajungă la 1.302. Un număr considerat drept exagerat de inspectoraul general Ghiroghi Iorga. „Ministerul a decis ca, anul acesta, contestațiile să nu se mai discute, într-o primă fază, în școală, ci să ajungă toate la comisia de profil. Dispariția «filtrului» din școală a dus la o creștere impresionantă a numărului acestora. Nu înțeleg însă, cum de o teză de 9,95 poate fi trimisă la contestație, dar probabil că vecinul a luat nota 10 și nu se poate accepta un asemenea afront. Mă împac însă cu gîndul că în alte județene numărul contestațiilor este și mai mare”, ne-a declarat inspectorul general Ghiorghi Iorga. Acesta a făcut trimitere la cele aproximativ 4.500 de contestații venite la Bacău din județele Iași, Galați și Vrancea, care se corectează în centrul de contestații amenajat la Școala „Spiru Haret”. Rezultatele finale ale examenului de capacitate se vor cunoaște în cursul zilei de marți, 24 iunie. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns