Taximetriștii băcăuani au fost ieri ținta unei acțiuni de control a Poliției Rutiere. Concluziile trase de polițiști în urma verificării sînt cele deja obișnuite: foarte mulți taximetriști ignoră prevederile legii, practicînd activitatea de taximetrie fără să respecte vreo reglementare. Avertismentele și amenzile sînt privite cu destulă relaxare de către contravenienți, nivelul sancțiunilor nefiind, probabil, suficient de ridicat ca să-i descurajeze.
„Nu am nici un act, șefu’. Au rămas în mașina cealaltă”, povestește Mircea Ciobanu, șoferul taximetrului Opel Vectra cu numărul BC 22 TIG, care staționa în stația de autobuz din fața Liceului PTTR, îngreunînd accesul autobuzelor. Agentul de poliție Costel Cojocaru îi ia datele de stare civilă, pentru ca procesul-verbal să îi fie trimis taximetristului acasă. Alt taximetrist, Constantin Anisia, primește un avertisment și va trebui să plece imediat din stația de autobuz. „Stăm mai departe, nu chiar în stație. Ar trebui să avem mai multe stații. Nu sînt locuri destule, spațiul e mic, nici nu știm ce să facem. E greu și cu amenzile”, mai spune omul, nemulțumit mai mult de numărul mic de locuri de staționare decît de „atenția” acordată de polițist. „Din luna august va fi mai greu pentru conducătorii auto, deoarece se vor acorda puncte pentru fiecare contravenție. Ai oprit de opt ori neregulamentar, ai 16 puncte și se suspendă permisul. Vor trebui să fie mult mai atenți”, spune agentul Costel Cojocaru. Unul dintre „clienții” fideli ai polițiștilor este Marius Foamete. Aflat la volanul unui Vectra roșu, cu numărul BC 18 KRY, se poate „lăuda” numai astăzi cu un palmares bogat: oprire în loc nepermis, lipsa inspecției tehnice periodice pentru taximetre, sînt doar două dintre neregulile care pot fi constatate în cazul său. A primit dimineață o amendă de 1.200.000 de lei, iar acum ocupă din nou stația de autobuz de la BCR. Colecționar de procese-verbale, nu pare impresionat de amenzile primite.
Constantin Butnaru ocupă spațiul destinat autobuzelor, tot la BCR. Inspecție tehnică periodică pentru taximetre nu are, atestat nu, staționează într-un loc interzis. „Mi-o zis omul de la care am luat mașina că-i face și ITP-ul pentru taxiuri zilele astea. Atestat nu am. Adică am, dar l-am pierdut, acum fac fișa. Staționam aici că m-o chemat colegul, să îi duc ceva”, încearcă să se dezvinovățească taximetristul, conștient și el de faptul că scuzele sale sînt cusute cu ață albă. Va trebui să plătească 600.000 de lei în 48 de ore. În caz contrar, va plăti de două ori mai mult. În plus, certificatul de înmatriculare este reținut de organul de poliție, urmînd să fie eliberat numai după obținerea vizei de inspecție tehnică periodică pentru taximetre.
Taximetriștii se plîng de amenzi
Tot ieri, alți doi taximetriști au fost găsiți în neregulă. Liviu Turcu
oprise autoturismul Cielo cu numărul BC 13 PAX în mod
neregulamentar, în stația de autobuz din fața Liceului PTTR. El a
primit sancțiunea minimă și va scoate din buzunar 600.000 de lei.
Taximetristul nu a putut prezenta polițistului nici atestatul, nici licența. Într-o situație asemănătoare s-a aflat Cristian Sion. Acesta,
deși oprise chiar în mijlocul stației de autobuz, a găsit de cuviință să
îl întrebe pe agentul principal Vasilică Bujor unde să oprească și de
unde face rost de banii pentru amendă. Cum rezolvarea acestor probleme nu intra în competența polițistului, acesta i-a aplicat sancțiunea prevăzută de lege. „Am uitat acasă atestatul,
ce să fac? Uite ce pățesc pentru un client ! De unde scot eu banii
ăștia, că e a doua amendă într-o săptămînă ! Ne chinuim să trăim și
noi de pe o zi pe alta. Să ne ducem la furat, să dăm în cap?”, s-a
mai plîns taximetristul. El a primit o amendă de 700.000 de lei și va
putea plăti 350.000 de lei în 48 de ore.
Șoferii concurează cu alți șoferi la indisciplină
Cei mai mulți taximetriști nu sînt impresionați de măsurile aplicate de Poliția Rutieră. Însă există și conducători auto care au o atitudine mai rea decît au unii taximetriști. Nici Ciprian Panait, un tînăr care încerca să facă la stînga într-un loc unde era interzisă această manevră, nu pare impresionat de sirena și girofarul Poliției. Oprește cu întîrziere Golful pe care îl conduce, numai după ce a smuls de pe bord și a dosit la repezeală aparatul antiradar, conștient că doar o percheziție ar putea dovedi această situație. Mai mult, îl întreabă pe polițist cum altfel ar putea ajunge el la locul lui de muncă. E lăsat să plece doar cu un avertisment verbal, dar este numai unul din sutele de șoferi care uită că poți fenta radarul, dar nu poți fenta un stîlp, Doamne ferește ! În ceea ce privește atitudinea, e clar că mai are mult de lucrat. (Codrin POP)
Lasă un răspuns