Municipiul Bacău este unul dintre orașele ale cărui rădăcini se pierd în negura vremurilor. Cele mai vechi mărturii ale istoriei pe aceste meleaguri sînt constituite din ruinele lăcașurilor de cult. Păstrate sau nu conform legislației, monumentele de patrimoniu constituie cea mai eficientă metodă a urbei de pe malurile Bistriței de a ieși în Europa. Într-o lume dominată de stereotipiile construcțiilor din beton, oțel și termopan, bisericile și casele vechi rămîn singurul semn al identității noastre, chiar dacă unele dintre ele sînt prost întreținute și ascunse privirilor.
Un singur responsabil pentru patrimoniul de clădiri al întregului județ
În tot județul Bacău nu există decît o singură persoană angajată și autorizată să se ocupe de situația patrimoniului național imobil. Este vorba despre Maria Moldoveanu, care activează în cadrul Direcției Județene de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău. „Conform legii patrimoniului, proprietarii de monumente istorice au o serie de obligații și drepturi. Proprietarii și titularii dreptului de administrare asupra monumentului istorice sînt obligați să întrețină, să folosească și să exploateze imobilul numai cu respectarea prevederilor legale. Ei trebuie să asigure paza monumentelor istorice și să ia măsuri pentru apărarea lor împotriva incendiilor. Totodată, să înștiințeze de urgență, în scris, direcția pentru cultură, culte și patrimoniul cultural național județean, precum și primarul orașului despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deținute. Ei trebuie să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, precum și a oricăror alte lucrări, conform prevederilor legale, numai de către persoane fizice sau juridice atestate în acest sens”, spune Maria Moldoveanu.
O singură clădire de patrimoniu a fost revendicată
Lista obligațiilor ce revin persoanele juridice ori fizice care dețin monumente de patrimoniu este mult mai generoasă, dar situațiile din teritoriu ajung prea rar la Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Bacău. „Nu prea ajung la noi situațiile cînd o clădire este vîndută de către proprietar, deși așa ar fi legal. Normal ar fi să treacă pe aici, pentru a avea și noi evidența acestor imobile. În cazul în care se vinde un imobil de patrimoniu, întîi trebuie făcută o documentație pentru Ministerul Culturii, care dă răspuns în cazul în care vrea sau nu să cumpere acel imobil. Apoi se înaintează documentația către Consiliul Județean și Consiliul Local. După ce acești factori refuză achiziționarea imobilului, acesta își poate căuta un alt eventual proprietar. Din păcate, unele clădiri au fost vîndute fără să știm noi, cum a fost cazul casei „Alecsandri”. E drept, nu era la momentul respectiv o lege clară în acest sens, dar erau niște ordonanțe”, ne-a mai spus Maria Moldoveanu.
O altă situație interesantă este și aceea că, pînă în prezent, la Direcția Județeană de Cultură a fost înregistrată o singură cerere de revendicare a unui imobil de patrimoniu, deși majoritatea au fost cîndva locuințe personale. „Este vorba despre „Moara Calmanovici și fiii”, actuala Moară Pambac”, a precizat Maria Moldoveanu.
Scutire la plata impozitului pe clădire
Dacă la capitolul datorii față de obiectivele de patrimoniu, multe dintre ele nu sînt respectate de către proprietari, lucru vizibil după modul cum sînt întreținute, păzite și asigurate, la capitolul drepturi, treburile sînt foarte incitante. „Conform legii, proprietarii de monumente istorice sînt scutiți în totalitate de plata impozitului pe clădirile care sînt monumente istorice, cu excepția spațiilor în care se desfășoară activități economice. Totodată, pentru suprafața ocupată la sol de construcțiile care sînt monumente istorice nu se plătește impozitul pe teren. Potrivit legii, consiliile locale pot reduce impozitul pe suprafețele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric, în funcție de suprafața afectată și de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziția publicului pentru uzitare, precum și instituțiilor specializate pentru cercetare”, ne-a mai spus Maria Moldoveanu.
Nici proprietarii de imobile din zona de protecție a monumentelor nu sînt uitați cînd este vorba de drepturi. Astfel, conform legii, „proprietarii imobilelor din zona de protecție a monumentelor istorice beneficiază de reducerea cu 50 la sută a taxelor de autorizare pentru lucrările pe care le finanțează și care sînt necesare pentru păstrarea integrității fizice și a cadrului construit sau natural al monumentelor istorice, astfel cum sînt ele reglementate prin documentația de urbanism sau de amenajare a teritoriului, aprobată pentru zona de protecție respectivă, sau prin avizul direcției pentru cultură, culte și patrimoniu cultural național județean”, a afirmat specialistul din cadrului Direcției Județene de Cultură Bacău. Contrar cu noianul de drepturi pe care le au proprietarii imobilelor de patrimoniu, pînă în prezent, nu a fost aplicată nici o amendă celor care nu au întreținut clădirile conform obligațiilor care le sînt stabilite prin lege. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns