Unul dintre cele mai importante obiective de patrimoniu cultural
național din municipiul Bacău, casa memorială „Vasile Alecsandri”,
aflată în posesia S. C. Info Terra, va fi restaurată în întregime. Achiziționată de un italian, care nu a bănuit hățișurile birocrației românești, casa în care s-a născut „regele poeziei” a rămas multă vreme un lăcaș al boschetarilor din centrul Bacăului. Zgomotul făcut în presă de către iubitorii culturii din oraș au părut fără ecou, vinovatul principal al acestei situații fiind, în opinia multora, proprietarul clădirii.
Arhitectul Adriana Săndulescu, cea care se ocupă de chestiunile arhitecturale ce țin de casa „Vasile Alecsandri”, ne-a povestit pe scurt povestea acestui așezămînt cultural. „De doi ani, proprietarul a încercat să facă ceva și nu a reușit. Cînd a fost cumpărată casa, notarul nu i-a spus noului proprietar că această clădire presupune anumite restricții pentru că este obiectiv de patrimoniu. După ce s-au întocmit actele, el s-a oferit să o vîndă, dar cei în măsură să o cumpere, Ministerul culturii sau Consiliul local, nu au avut bani. În această situație, proprietarul a cerut să-i dea un teren ultracentral, dar de la Primărie i s-a transmis că nu există nici un spațiu disponibil”, ne-a spus ea.
În aceste condiții, a fost nevoie să treacă ceva timp pînă cînd, sub presiunea legii și a responsabilităților de proprietar, societatea Info Terra a început restaurarea anexelor. „În incinta casei veneau deseori aurolaci care făceau focul în interior și dormeau fără nici o grijă. Ori, în cazul în care ar fi izbucnit un incendiu, proprietarul clădirii era nevoit să plătească daunele”, a precizat Adriana Săndulescu.
Sătul de hățișurile legislației și birocrației, posesorul Casei „Alecsandri” s-a hotărît ca, din această toamnă, să transforme casa într-o locuință personală. „Proprietarul s-a hotărît să restaureze casa în întregime și să se mute acolo cînd va veni în România. A luat certificat de urbanism, urmează să fie făcută o expertiză, după care, cel tîrziu la finele lunii august, va începe restaurarea casei”, a mai spus arhitecta Săndulescu.
De cealaltă parte, specialiștii din cadrul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național s-au arătat mulțumiți de ideea că acest monument va fi refăcut. „Este foarte bine că această casă va fi restaurată în întregime. Important acum este ca ceea ce se va face aici să nu afecteze imaginea de monument a imobiliului”, ne-a declarat Mariana Moldoveanu, specialist din cadrul Direcției Județene de Cultură. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns