• cele 77 de posturi de poliție comunale vor fi dotate cu autoturisme proprii
Inspectoratul Județean de Poliție Bacău a declanșat un amplu program, intitulat „Pentru liniștea comunității rurale”, care, dacă va ajunge să fie pus în practică, va aduce mai multă liniște locuitorilor de la sate. Programul urmărește, spune subcomisarul Carmen Șova, purtătorul de cuvînt al instituției, realizarea efectivă a parteneriatului cu comunitatea. Obiectivele acestui program presupun asigurarea prezenței polițiștilor și jandarmilor în mediul rural, prin înființarea Centrelor zonale de poliție rurală, conduse de ofițeri coordonatori. De asemenea, vor fi înființate puncte de lucru (birouri sătești) în satele și cătunele situate la distanțe mari de centrul comunei. „Împreună cu Centrul de Jandarmi Bacău se va analiza situația operativă a celor 79 de comune, pentru a stabili repartizarea judicioasă a efectivelor de jandarmi și constituirea unor structuri standard patrulă – echipă – post – detașament, avîndu-se permanent în vedere creșterea gradului de cooperare cu reprezentanții autorităților publice locale și alte instituții abilitate în asigurarea ordinii publice. Împreună cu jandarmii se vor organiza și executa acțiuni comune în mediile și locurile de interes polițienesc și se va dezvolta sistemul actual de patrule mobile pe mijloace auto în mediul rural”, ne-a declarat subcomisarul Șova.
Centrele zonale care vor coordona activitatea celor 77 de posturi de poliție comunale vor fi dotate cu autoturisme de serviciu, iar pentru structurile de jandarmi care acționează în mediul rural vor fi repartizate mijloace auto de teren. Pentru implementarea conceptului polițist – cetățean, conducerea inspectoratului, împreună cu autoritățile locale vor lua măsuri de înființare în fiecare sat situat la distanțe mari de centrul comunei de birouri sătești de poliție, cu program de lucru afișat, unde se vor soluționa operativ cererile și sesizarile cetățenilor.
Prioritățile programului sînt: prevenirea și combaterea furturilor de animale, a celor de produse agricole, de material lemnos, distrugerii sistemelor de irigații și combaterea braconajului piscicol și cinegetic, sustragerilor de produse petroliere din conductele magistrale de transport. La toate aceste activități se va coopera cu primăriile locale, circumscripțiile sanitar – veterinare, societățile de îmbunătățiri funciare, Inspectoratul Silvic, societăți de pază.
În acest scop s-au organizat zilnic 4 – 6 patrule mobile de jandarmi în mediul rural care au acționat împreună cu cadrele posturilor de poliție comunale. În această lună, agenții posturilor de poliție comunale au organizat și executat 649 acțiuni și controale, constatînd 133 infracțiuni și aplicînd 1.181 sancțiuni contravenționale. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns