Băcăuanii contorizați vor plăti și pierderile din rețelele de apă caldă
• chiar dacă paușaliștii vor plăti mai puțin, pierderile din rețea sau consumurile nedeclarate vor fi suportate tot de locatari • acestea vor fi repartizate proprietarilor de apartamente care au investit bani pentru a-și monta apometre
Reprezentanții CET și Termloc, cei doi furnizori de agent termic de pe piața băcăuană, caută acum soluții care să le permită elaborarea regulamentului unic de calcul a consumului de apă caldă. „Trebuie să avem un model pentru acest regulament. Important este să fie concis și să atingă atît problemele generale, cît și cele particulare. În mod normal, noi nu am avea nici o treabă, dar ne-am implicat pentru că ne pricepem ceva mai mult decît șefii asociațiilor de proprietari în aceste probleme”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Șeful de la CET a ținut să precizeze că, pînă și în cazul în care locatarii fără apometre în apartamente vor plăti în sistem paușal, adică 3,36 metri cubi de persoană, firma nu își va asuma diferența de agent termic care nu se regăsește în consumurile declarate. „Nu avem cum să nu ținem cont de consumurile înregistrate de contoarele aflate la ieșirea din punctele termice. Reglementările ANRE sînt cele în baza cărora noi facturăm consumul de agent termic și nu putem face abstracție de aceste acte normative în vigoare. Atîta timp cît procesele verbale încheiate cu asociațiile, după citirea apometrelor din punctele termice sînt semnate, este clar că acesta este consumul care se repartizează locatarilor deserviți de respectivul punct termic. Cei care au apometre vor trebui să suporte o anumită repartizare a pierderilor. Ar putea fi vorba despre 0,1, 0,2, 0,5 metri cubi sau ar putea să nu fie nici o cantitate de apă”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu. Dacă după aplicarea regulamentului coeficientul anunțat de directorul Drăgușanu se va menține, fiecare locatar ar trebui să plătească în plus cel puțin 20.000 – 30.000 de lei.
În aceste condiții, dreptatea făcută de furnizori proprietarilor de apartamente care nu au avut bani să-și monteze apometre se va transforma într-o povară pe umerii băcăuanilor care au aparate de măsurare a consumului. Singura vină a acestora este că administratorii de asociații nu le verifică decît în foarte puține cazuri consumul de apă, motiv pentru care furnizorii susțin că acestea sînt cîteodată nereale.
Conform statisticilor realizate în iarna trecută de Biroul de Asociații din cadrul de Primăriei Bacău, aproape jumătate dintre apartamentele rămase racordate la rețeaua de termoficare a Bacăului aveau montate apometre individuale. Cu alte cuvinte, din cei aproximativ 42.000 de proprietari de apartamente din Bacău, furnizorii au găsit soluții pentru jumătate din băcăuanii deserviți, însă pentru 21.000 de proprietari de apartamente decizia ar putea însemna o povară suplimentară. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns