Între modificările ce urmează a fi aduse Constituției se află și cea referitoare la desființarea stagiului militar obligatoriu. În acest fel, instituția tradițională românească va suferi transformări fundamentale, devenind o armată de profesioniști. Ce păreri au băcăuanii de aceste măsuri? Cum sînt ele percepute? Redăm, în continuare, cîteva dintre opiniile exprimate în cadrul anchetei de astăzi:
Marina Roșca, 51 de ani, profesoară: „Nu este bună această măsură. E logic că pregătirea militară trebuie să se desfășoare la cote înalte. Ceea ce vor ei să facă, adică să nu mai fie obligatorie satisfacerea stagiului militar, vine în avantajul celor care au bani. Spun asta pentru că am înțeles că dacă vrei să nu mai faci armata, trebuie să dai o anumită sumă de bani, care este destul de mare. Un lucru e cert: cei care-și vor satisface stagiul militar vor fi mult mai sănătoși decît ceilalți”.
Matei Grigoriu, 53 de ani, pensionar: „După părerea mea, armata ar trebui să fie obligatorie și în continuare. Ar fi foarte bine dacă toată lumea ar fi instruită. Cred că ar fi bine ca și fetele să facă armată. Eu am făcut armata, la fel copiii și nepoții mei. Una e cînd ești instruit de părinți, așa, «la sînul mamei» și alta e cînd te instruiește cineva străin. În concluzie, nu sînt de acord cu desființarea stagiului militar obligatoriu”.
Florin Chetraru, 15 ani elev: „Nu sînt de acord cu această posibilă modificare. Eu abia aștept să merg să fac armata. Sînt convins că satisfacerea stagiului militar mă va ajuta pe viitor, că mă va schimba într-un adevărat bărbat, curajos și mult mai disciplinat”.
Sorin Urdă, 31 de ani, electromecanic: „E foarte bine dacă s-au gîndit, în sfîrșit, să nu mai fie obligatorie armata. Eu mi-am satisfăcut stagiul militar și ce-am cîștigat? A fost o pierdere de timp. Părerea mea este că cine vrea s-o facă, să o facă, iar cine nu, n-are decît să dea niște bani și e liber să facă ce vrea cu viața lui și cu timpul lui”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns